Sari la conținut

De ce iti vorbeste copilul nerespectuos?

Incepand de la varsta de 4 ani, poti observa un fenomen care incepe sa te ingrijoreze, daca nu sa te enerveze de-a binelea: atunci cand ii spui ceva, copilul iti raspunde nerespectuos.

 De ce face asta? Pe tine nu crezi sa te fi auzit vreodata vorbind nepoliticos. Si cum sa il educi ca sa nu se mai comporte astfel? Altfel, iti va fi rusine sa mai iesi cu el din casa.

 1. Imitare

Este posibil sa nu te imite pe tine, ci pe altcineva din anturaj. Poate ca are un verisor care este la scoala si il imita pe el? 

 2 Presiunea anturajului

Incepe sa isi faca simtita prezenta incepand din scoala, uneori chiar si mai devreme. Copilul, ca sa para 'cool' intr-un grup, pune la indoiala autoritatea parentala. Odata ce nu mai este cu ceilalti copii revine la modul sau normal de a se comporta.

 3. Dezvoltare mentala

Copilul incepe sa inteleaga situatiile intr-un mod din ce in ce mai complex, de exemplu incepe sa priceapa ironia. Asa ca se joaca cu aceste lucruri, le testeaza, la fel cum incerca sa bage degetele in priza cand era bebelus.

 4. Nevoia de atentie

Dupa cum ati auzit deja de multe ori, pentru un copil chiar si o atentie negativa, cum ar fi o cearta, este mai buna decat nicio atentie.

 5. Emotii

Copiii inca nu stiu sa isi inteleaga emotiile si ce sa faca cu ele. Cand erau mici plangeau imediat si des. Cand mai cresc un pic frustrarile este posibil sa se transforme in cuvinte urate. Adresate tie, asa cum iti erau adresate si lacrimile. 

 Ce se poate face, cum se indreapta acest comportament?

 In primul rand trebuie inteleasa cauza. Daca este un comportament repetat trebuie sa intelegi de ce exista: incearca sa evite ceva, incearca sa fie pe placul cuiva, vor sa obtina ceva? 

In functie de raspuns trebuie sa il invatati pe copil alte strategii prin care ar putea obtine ceea ce urmareste. Un simplu 'Nu vorbi urat' nu va fi niciodata suficient. 

Coopilul trebuie sa simta ca sunteti parteneri, ca luati decizii impreuna. Evitati sa il puneti in fata faptului implinit. Mai bine discutati, din timp, ce se va intampla. 

Sunteti apropiati sufleteste, petreceti doar voi doi timp impreuna? Citeste mai multe despre timpul special cu copilul si influenta lui.

Discuta cu copilul despre sentimentele lui. El trebuie sa inteleaga ca sentimentele lui sunt in regula, chiar daca sunt negative. Doar ca trebuie sa invete sa le exprime intr-un mod acceptabil. Poti discuta si despre sentimentele tale si cum reactionezi tu.

 Ce alte strategii crezi ca ar functiona?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!