Pentru mii de părinți din București, vacanța de vară nu înseamnă concediu, ci stres și griji legate de îngrijirea copiilor. Cum cei mici au aproape trei luni libere, iar majoritatea părinților trebuie să meargă în continuare la serviciu, programele de vară organizate în grădinițe și școli devin o necesitate, nu un moft. Din păcate, opțiunile sunt limitate: locurile disponibile sunt mult sub cererea reală, iar părinții nu prea au de unde alege. Cine prinde un loc, îl prinde. Cine nu, trebuie să se descurce cum poate.
În acest context, listele actualizate cu grădinițele și școlile care își deschid porțile în iulie și august 2025 sunt mai mult decât utile — sunt esențiale. Mai jos regăsești detalii despre înscriere, criteriile de selecție și unitățile disponibile, organizate pe sectoare.
Înscrierile se realizează exclusiv online, pe platforma disponibilă, începând cu data de 12.05.2025. Cererile privind înscrierea copiilor la grădiniță, respectiv școala de vară, vor fi validate progresiv, pe măsură ce acestea vor fi verificate de unitatea de învățământ. Fiecare solicitant va primi un e-mail în care se va specifica statusul cererii, respectiv admis/respins/în așteptare.
Pe măsură ce locurile unei unități de învățământ se epuizează, înscrierile se închid pentru respectiva unitate de învățământ. Cererile depuse după data de 31.05.2025 vor fi analizate ulterior, în funcție de disponibilitate.
Acte necesare Grădiniță/Școală de vară 2025
1. Cererea de înscriere - se generează automat în platformă, prin completarea datelor;
2. Copie de pe certificatul de naștere al copilului;
3. Copie de pe C.I. a ambilor părinți;
4. Adeverințe de salariat pentru ambii părinți (părinte în cazul familiilor monoparentale);
5. Adeverință eliberată de unitatea de învățământ din Sectorul 3 pe care o frecventează copilul în anul școlar 2024-2025 (dacă cererea nu este pentru unitatea pe care copilul o frecventează), cu mențiunea că pentru programul „Grădinița de vară” adeverința trebuie să ateste și plata la zi a contribuției de hrană;
6. Copie hotărâri judecătorești definitive și irevocabile prin care sunt reglementate drepturile părinților și ale copilului (unde este cazul);
7. Copie fișă medicală și documente medicale, doar în cazul intoleranțelor/alergiilor alimentare/handicap/alte afecțiuni (dacă cererea nu este pentru unitatea pe care copilul o frecventează).
Condiții de înscriere – Grădinița de vară 2025
• copilul a frecventat o unitate de învățământ preuniversitar de pe raza Sectorului 3, în anul școlar 2024-2025;
• copilul provine dintr-o familie monoparentală al cărui părinte are loc de muncă stabil și este necesară prezența zilnică (fizic/online) a acestuia la serviciu;
• copilul provine dintr-o familie în care ambii părinți au locuri de muncă stabile și este necesară prezența zilnică (fizic/online) a acestora la serviciu;
• prioritate vor avea copiii care optează pentru aceeași unitate de învățământ pe care au frecventat-o în anul școlar 2024-2025;
• copilul să nu figureze cu debite la contribuția de hrană.
Condiții de înscriere – Școala de vară 2025
• copilul a frecventat o unitate de învățământ de pe raza Sectorului 3, în anul școlar 2024-2025;
• copilul provine dintr-o familie monoparentală/familie al cărui părinte/al căror părinți are/au loc de muncă stabil și este necesară prezența zilnică (fizic/online) a acestuia/acestora la serviciu (situație dovedită pe baza adeverinței de la locul de muncă);
• unul dintre părinți are locul de muncă/domiciliul pe raza Sectorului 3;
• prioritate vor avea copiii care optează pentru aceeași unitate de învățământ pe care au frecventat-o în anul școlar 2024-2025.
„Grădinița din vacanța mare“, în sectorul 2
În sectorul 2 al Capitalei vor funcționa 11 grădinițe de vară și o creșă, anunță autoritățile locale. Proiectul „Grădinița din vacanța mare“ se va derula în lunile iulie şi/sau august în: Grădiniţa nr. 23 + creşă, Grădiniţa nr. 135, Grădiniţa nr. 137, Grădiniţa nr. 233, Grădiniţa nr. 138, Grădiniţa nr. 276, Grădiniţa Albinuţa, Grădiniţa Steluţa, Grădiniţa Luminiţa, Grădiniţa Alice, Grădiniţa Ciobănaşul”, precizează autoritățile.
Grădinița de vară 2025 – Sectorul 3
Preșcolarii și antepreșcolarii care vor urma programul Grădinița de vară 2025 vor avea parte de activități extracurriculare, sportive și recreative care vin în sprijinul dezvoltării lor. Intervalul orar zilnic va fi de la ora 7:30 la ora 17:30.
În vederea confirmării locului în cadrul programului educațional „Grădinița de vară”, plata contribuției de hrană se va face integral în termen de trei (3) zile lucrătoare de la primirea e-mailului (doar pentru cei confirmați ca admiși).
Școala de vară 2025 – Sector 3
Elevii înscriși la Programul Școala de vară 2025 vor primi o masă caldă (costurile fiind suportate de Primăria Sectorului 3) și vor avea activități non-formale, extracurriculare, sportive și recreative care vin în sprijinul dezvoltării armonioase a copiilor ce fac parte din învățământul primar și gimnazial, de la clasa pregătitoare până la clasa a VII-a.
Programul de funcționare va fi între orele 8:00–17:00.
(urmează lista școlilor – deja redactată corect)
Programul educațional „Școala de vară” se va desfășura în perioada iulie-august, cu excepția Școlii Gimnaziale Federico Garcia Lorca, funcțională pe timpul verii doar în luna iulie.
Grădinițe de vară – Sectorul 4 București
Patru grădinițe vor fi deschise în timpul verii în Sectorul 4. Unitățile de învățământ vor avea program special pentru ca preșcolarii să vină la diferite activități. Acestea vor fi deschise în lunile iulie și august, iar numărul de elevi care pot fi înscriși este de aproximativ 400.
Anunțul a fost făcut de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, într-o postare pe pagina de Facebook. Grădinițele din Sectorul 4 deschise pentru cei mici sunt:
1. Grădinița nr. 62 (Grand Arena Mall, Bd. Metalurgiei 12-18) – luna iulie
2. Grădinița Pisicile Aristocrate (Str. Nițu Vasile nr. 16) – luna iulie
3. Grădinița Floare Albastră (Str. Lămoțești nr. 10) – luna august
4. Grădinița nr. 4 (Grand Arena Mall, Bd. Metalurgiei 12-18) – luna august
Înscrierea copiilor se face la grădinițele pe care copiii le frecventează în momentul de față, urmând ca listele cu preșcolarii înscriși la grădinițele de vară să fie transmise către unitățile de învățământ incluse în program, a căror capacitate este de aproximativ 350-400 de copii.
(Articol în curs de actualizare)
De ce nu avem suficiente școli și grădinițe de vară
Școlile, grădinițele și creșele de vară sunt foarte puține, iar cele care funcționează fac cu greu față numărului mare de copii. „Există o cerere foarte mare din partea părinților. Însă acest program nu-i poate obliga pe educatori, învățători, profesori să vină la școală sau la grădiniță în toiul verii, din concediu. Este dreptul lor să refuze, chiar dacă sunt plătiți pentru asta. Iată un motiv pentru care grădinițele de vară sunt atât de puține“, a declarat, pentru „Adevărul“, Dan Tita, președintele Federației Părinților din sectorul 1 al Capitalei.
Cătălin Nan, președintele Federației la nivel național, este de părere că o astfel de situație era inevitabilă. „De-a lungul anilor, populația s-a concentrat cu precădere în zonele metropolitane. Orașele mari sunt, multe dintre ele, un adevărat magnet pentru oamenii din rural. Însă sistemul de învățământ a rămas pe loc. Avem același număr de școli, grădinițe și creșe chiar dacă numărul copiilor a crescut. Școlile au devenit neîncăpătoare. Ar trebui să se implice mai mult primăriile, dar și Ministerul Educației“, a explicat acesta. Părintele consideră că un director de școală sau de grădiniță, dacă își dorește cu adevărat, reușește să rezolve această problemă. „Însă este nevoie de o comunicare perfectă cu părinții, de o implicare totală, de o dorință reală care să vină din partea sa. Un director de școală poate implica într-un astfel de proiect întreaga comunitate a părinților. Soluții se găsesc, dar trebuie căutate împreună“.
Cătălin Nan este de părere că părinții sunt o sursă nefolosită de sistem, iar acest lucru este total în detrimentul copiilor. „Dacă directorul se implică și atrage asociația de părinți din școală sau grădiniță, cu siguranță împreună vor găsi resursele atât pentru profesori suplinitori, pază, cât și pentru masă caldă”, a mai spus părintele.