Sari la conținut

Dr. Mihai Craiu, despre virozele respiratorii la copii: „Nu administrați din proprie inițiativă antitusive. Vă rog să vă mai gândiți”

Este deja cunoscut faptul că toamna și modificările de temperaturi îi fac pe copii și pe cei cu sistemul imunitar slab mai susceptibili la viroze respiratorii și virusuri, iar părinții tind să le adminstreze copiilor antitusive din propria inițiativă, fără a consulta sfatul medicului.

Medicul pediatru Mihai Craiu îndeamnă părinții să se gândească de două ori înainte de le administra copiilor antitusive și chiar dacă solicită părerea medicului fără să primească toate explicațiile necesare, ei sunt sfătuiți să ceară și o a doua părere.

“Sezon de viroze respiratorii la copii și nu numai… Și, din acest motiv, o mulțime de prescripții inutile sau chiar periculoase de medicamnete antitusive. Medicamentele antitusive inhibă reflexul de tuse și reprezintă doar o parte din medicamentele prescrise în cazul unui pacient care tușește. Pacienții ce tușesc pot primi medicamente personalizate, destinate controlului cauzelor ce produc tusea sau mecanismelor ce facilitează sau agravează tusea. Acestea au mecanisme de acțiune diferite”, a scris Mihai Craiu pe pagina lui de Facebook.

El adaugă: “Revin. Doctoriile ce opresc reflexul de tuse în cazul copiilor cu tuse umedă/productivă au același efect ca oprirea ștergătoarelor atunci când șofăm pe ploaie. O astfel de acțiune poate produce accidente. Dextrometorfanul (un antitusiv central) a fost semnalat recent ca fiind unul din "campionii" efectelor adverse/toxice în SUA.
Excesul acestuia poate genera halucinații, vărsături, tahicardie sau, rareori, leziuni cerebrale.
MESAJ PRACTIC - nu administrați din proprie inițiativă antitusive și dacă vi le prescrie un medic fără explicațiile necesare (sau cu explicații pe care nu le-ați înțeles...), vă rog să vă mai gândiți. Există riscul să produceți foarte mult rău.
Oricând puteți solicita o a 2a opinie!”

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!