Sari la conținut

Le spunem despre grijile financiare?

Cand copilul incepe sa se planga in magazin ca vrea ultimul tip de set de constructii incerci sa il iei cu binisorul si sa ii explici ca mai are unul acasa. De fapt, tu pur si simplu nu iti permiti acel set de constructii. Ar fi mai bine oare ca cei mici sa stie despre problemele financiare ale familiei?

Uneori lucrurile nu merg asa cum ai visat. Ai luat un credit pentru o casa frumoasa, ai ramas insarcinata si visai o viata fara griji alaturi de sotul si de copiii tai. Lucrurile insa s-au schmbat brusc, tu nu ti-ai mai gasit de lucru si dintr-o data toata grija financiara cade pe umerii sotului.

Rata la casa trebuie platita in continuare, copiii au nevoie de haine, carti si ingrijire, facturile trebuie platite si trebuie cumparata zilnic de mancare.

Genul acesta de probleme este cel care isi pune amprenta cel mai puternic pe familiile din ziua de astazi si as putea sa adaug ca in Romania situatia este si mai grea. Muncim pentru un trai minimal decent, practic sa avem bani pentru mancare si sa platim facturile.

Odata ce ai intrat intr-o situatie financiara grea, coeziunea familiei este pusa la incercare: este posibil sa inceapa certurile intre soti si sa apara depresia.

Copiii sunt si ei parte a familiei si nu trebuie lasati pe dinafara. Nu vor intelege de ce nu le poti cumpara ultimul set de constructii sau papusa din reclamele de la televizor. Dar, mai mult decat atat, copiii vor simti tensiunea din casa si se vor intreba daca nu cumva sunt de vina pentru tot ce se intampla.

Fiti sinceri

Nu trebuie sa intri in detalii legate de problemele financiare. Nu ii spui copilului ca aveti un credit de 40000 de euro la banca pe care nu stiti cum sa il rambursati si este posibil sa va pierdeti casa. Dar ii poti spune ca treceti printr-o perioada mai dificila si va trebui sa faceti cu totii eforturi ca sa depasiti perioada grea.

Il poti implica direct in reducerea costurilor si il poti intreba cum crede el ca puteti economisi ceva banuti.

Citeste si cum iti inveti copilul sa foloseasca bani.

Acum este un moment important sa ii explici diferenta intre a avea nevoie si a vrea. Copiii investesc  emotional in obiecte si de multe ori cred ca au nevoie de ele. Explica-i diferenta intre a avea un camion de jucarie si 10 camioane de jucarie.

Incearca moduri noi de distractie. In loc sa stati in casa, sa va uitati la filme, iar copii sa se joace cu cele mai noi jucarii (escaladarea achizitiilor nu se va opri de la sine niciodata daca nu intervii), mai bine faceti cateva sandwich-uri si iesiti la o plimbare in natura. Partea buna a unei situatii financiare dificile este ca veti redescoperi lucrurile simple si adevarate din viata. Veti incepe sa apreciati din nou plimbarile, discutiile cu prietenii, o cina acasa etc.

Cand incepem sa le spunem

De la ce varsta le putem spune despre grijile financiare? Expertii spun ca inca de cand incep sa intrebe de bani, sa aiba o pusculita si sa ceara bani sa cheltuiasca. Mai mult, o educatie financiara timpurie, nu numai ca il va face chibzuit, dar va avea o influenta majora asupra fericii lui de mai tarziu. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!