Sari la conținut

Madlene

Madlenele sunt niste prajiturici pufoase, care merg de minune cu lapte cu miere si cacao. Reteta am luat-o din caietul buncii si doar scrierea ei mi-a adus aminte dulceata diminetilor de vara care incepeau cu madlene (cu stafide, cu nuci sau unse cu miere si tavalite prin nuca macinata - sau cel putin asa facea bunica). eu cred ca madlenele sunt una din cele cateva prajituri de casa care are gust de copilarie.

Ca sa le faci ai nevoie de  o forma speciala pentru copt (dar investitia merita), pentru ca acesta forma face ca prajitura sa fie crocanta pe margine si crescuta si pufoasa la mijloc.

Pentru 30 de prajituri ai nevoie de trei oua, un praf de sare, 150 de grame de zahar, 150 de grame de faina, o lingurita de praf de copt stins cu putin suc de lamaie, 100 de grame de unt, coaja de la o lamaie si unt pentru uns forma.

Bate intr-un castron, ouale intregi cu un praf de sare si zaharul. Trebuie batute foarte bine, pana se topeste tot zaharul si amestecul creste devenind o crema legata. Adauga faina si praful de copt, amestecate si cernute, precum si coaja rasa de lamaie (madlenele traditionale miros a coaja de lamaie, dar poti folosi si zahar vanilat sau coaja de portocala). Amesteca incet pentru ca aceasta compozitie de baza sa ramana aerata.
 
     
 
Amesteca usor cu o spatula, cu miscari circulate. Topeste untul in bain-marie si adauga-l incet, amestecand usor, dupa ce faina s-a incorporat complet. Pune cu lingurita in forme. Umple doar pe trei sferturi formele, pentru ca madlenele cresc. Coace-le la foc potrivit spre mic, circa 30 de minute, in cuptorul incalzit inainte.
 
     

Sunt perfecte reci, simple sau unse cu miere si tavalite prin nuca macinata (sau alune). In compozitia de madlene poti pune o lingurita doua de cacao (faina ramene in aceeasi cantitate), stafide sau bucatele de nuci.

Daca nu ai forma pune gramajoare de compozite cu lingurita in tava unsa bine cu unt sau in gacoace de hartie. Nu au aceeasi forma perfecta, dar sunt la fel de gustoase.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!