Sari la conținut

O spune chiar știința: copiii cu părinți mai în vârstă au o mulțime de avantaje

Cea mai vârstnică mămică a născut la 74 de ani, iar cel mai bătrân proaspăt tătic a fost un domn în vârstă de 96 de ani. În timp ce acești 2 oameni au spulberat miturile conform cărora persoanele mai în vârstă nu mai pot face copii, studiile au constatat că vârsta medie când oamenii devin părinți pentru prima dată a crescut semnificativ în ultimii ani.

Amânarea conceperii bebelușilor are loc fie din cauza situației financiare a părinților, fie din dorința acestora de a se dezvolta pe plan profesional. Experții au descoperit că IQ-ul unui copil poate fi afectat dacă mama sau tatăl are o vârstă mai înaintată.

Iată câteva lucruri interesante, care ne spun în ce măsură pot fi afectați copiii ai căror părinți sunt mai în vârstă:

Părinții joacă un rol important în dezvoltarea și inteligența copiilor

O parte din intelectul unei persoane este ereditară. Chiar dacă 20%-40% din inteligența unui copil este moștenită, este foarte probabil ca 2 părinți inteligenți să crească un copil inteligent. Cu toate acestea, studii recente au arătat că vârsta unui părinte are un efect semnificativ asupra inteligenței cognitive a copilului.

► Citește și: Varsta ideala pentru a avea copii si varsta la care ii facem

Într-un cuplu în care tatăl are mai mult de 50 de ani, s-a constatat că există un risc crescut ca cel mic să aibă un nivel scăzut de studii. Pe de altă parte, copilul a cărei mamă este mai în vârstă are o probabilitate mai mare de dezvoltare intelectuală și performanță școlară mai bună. Un IQ ridicat poate fi atribuit șansei de a avea o mamă cu experiență în viață și cu succes în carieră, care poate ajuta la stimularea intelectuală a copilului într-un mod pozitiv.

Vârsta părinților poate avea un efect asupra bunăstării fizice a unui copil

Numeroase studii au arătat că părinții mai în vârstă pot fi cauza riscurilor pentru sănătate și a mutațiilor genetice la copiii lor, printre care și nașterile premature, precum și tulburările de dezvoltare.

► Citește și: Noi studii arată ce impact poate avea vârsta înaintată a tatălui asupra copilului nou-născut

Un alt studiu a arătat că micuții născuți de părinți mai maturi sunt mai predispuși să ducă o viață mai lungă și mai sănătoasă, deoarece au mutații care protejează ADN-ul, care poate fi transmis și generațiilor viitoare.

Părinții au un impact mare asupra sănătății mentale a copiilor lor

O mare teamă pentru copiii părinților mai în vârstă și poate chiar părinții înșiși este să se confrunte cu decesul cuiva din familie. Un studiu a arătat că atunci când părinții concep la vârste mai înaintate, în special în jurul vârstei de 50 de ani, există mai multe șanse ca micuțul să aibă de-a face cu pierderea părinților la o vârstă fragedă, ceea ce îi poate afecta sănătatea mentală.

Pe de altă parte, părinții mai în vârstă au mai multe șanse să le ofere copiilor lor mai multă stabilitate în viața lor și, prin urmare, vor avea mai puține probleme de sănătate mentală.

► Citește și: Top 10 - femei care au devenit mame la vârste înaintate

Vârsta unui părinte poate fi un factor în viața socială a copilului

Ai putea spune că un părinte mai în vârstă i-ar putea face viața copilului mai incomodă, din punct de vedere social. Cu toate acestea, studiile spun altceva: copiii care au părinți mai în vârstă se comportă mai bine și prezintă mai puține probleme în comparație cu colegii lor. Cercetările sugerează, de asemenea, că micuții născuți de părinți mai maturi sunt „mai puțin predispuși să încalce regulile, să fie sfidători sau agresivi fizic.”

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!