Sari la conținut

Pavorul nocturn la copii – cauze, manifestări şi tratament

Pavorul nocturn (sau coşmarul somnului) este o tulburare a somnului ce se manifestă ca un atac de panică: victima se ridică brusc în fund, începe să ţipe, deschide ochii larg, iar respiraţia i se accelerează. În timpul unui astfel de episod, comunicarea este dificilă (chiar imposibilă), iar persoana afectată nu poate fi consolată. De obicei, criza durează câteva minute, după care trece de la sine şi victima adoarme la loc.

Pavorul nocturn – când şi de ce se manifestă

Pavorul nocturn apare deopotrivă la copii şi la adulţi, în prima parte a nopţii, la două-trei ore de la adormire.
Este puţin probabil să apară mai multe episoade în aceeaşi noapte, media fiind de 1-4 episoade de pavor nocturn pe lună, însă au fost raportate şi cazuri extreme de până la 40 de astfel de coşmaruri pe noapte.

Pavorul nocturn poate avea o cauză genetică, pentru că multe dintre tulburările de somn categorizate ca parasomnii apar la copiii care au avut în familie astfel de precedente, dar nu numai. Factori precum  privarea de somn,  traume, stres, durerile din perioada apariţiei dinţilor, febra, pot contribui la apariţia episoadelor de pavor nocturn, însă niciunul dintre acestea nu poate acţiona independent. Altfel spus, putem concluziona că factorul cauzator nu a fost încă identificat.

►Citeşte şi Tulburarile de somn ale bebelusilor pana la 6 luni

Pavorul nocturn la copii

Episoade de pavor nocturn pot apărea în cazul copiilor încă din perioada copilăriei timpurie, sunt mai frecvente în cazul băieţeilor decât al fetiţelor, iar frecvenţa lor este destul de redusă. Coşmaruri ale somnului mai frecvente apar la 3 % dintre copii, dar chiar şi aşa tind să dispară înainte de perioada adolescenţei.

Îţi poţi da seama dacă cel mic a suferit un episod de pavor nocturn dacă l-ai observant trezindu-se brusc, cu o expresie  facială ce trădează o teamă profundă. Iar dacă la aceste simptome se adaugă şi bătăi mai rapide ale inimii, respiraţie accentuată şi transpiraţie, atunci cu siguranţă ai asistat la un episod de pavor nocturn.

►Citeşte şi Cand copilul are un cosmar

Pavorul nocturn – Cum ar trebui să reacţioneze părinţii

Deşi dramatice în manifestare, aceste episoade nu au implicaţii pshiopatologice pe termen lung şi nu se ajunge la rănirea copilului. De obicei trec de la sine, odată cu maturizarea celui mic. În funcţie de intensitatea şi de frecvenţa acestui tip ce coşmar, părintele poate interveni, aplicând o compresă rece pe frunte, sau poate lăsa ca episodul să se consume de la sine.

Pavorul nocturn – Tratament

Pentru că pavorul nocturn nu are implicaţii psihopatologice pe termen lung, se recomandă ca acest coşmaruri să fie lăsate să treacă de la sine. Cu toate acestea, poţi să te asiguri că cel mic va avea parte de un somn mai liniştit prin stabilirea unei rutine de seară şi prin evitarea factorilor care pot tulbura somnul (lumină, zgomot).

Sursa: End your sleep deprivation 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!