Sari la conținut

Probleme de dezvoltare

Nu exista parinte care sa nu suspecteze la un moment dat o problema de dezvoltare la copilul sau. De cele mai multe ori parintii isi supraevalueaza copilul, vor sa fie perfect si deseori ignora ca un copil are un ritm propriu de dezvoltare. De aici pana la suspiciunea unei probleme de dezvoltare este un singur pas.

In realitate o problema de dezvoltare a copilului este mult mai rara decat pare la prima impresie, iar vedictul nu poate sa vina decat din partea unui specialist. Exista mai multe posibile probleme de dezvoltare. Unele sunt reversibile, alte ireversibile, unele se pot compensa prin tratament si antrenament, in timp ce altele se agraveaza.

Medical si foarte dur vorbind se considera ca exista o problema de dezvoltare, atunci cand copilul are peste 6 ani si nu poate inghiti, manca, folosi toaleta, nu intelege limbajul, nu poate urma instructiuni sau nu se poate deplasa. Toate aceasta descriere prezinta varanta cea mai rea cu putinta. Care este probabilitatea ca bebelusul sa aiba o problema de dezvoltare? Destul de mica. Care sunt cauzele?

Cauzele pot fi psihice si/sau fizice. O intarziere a dezvoltarii fizice poate fi efectul unor afectiuni congentiale de la sindrom Down pana la spina bifidia sau autismul, sau pot fi rezultatul unor probleme care sunt identificate numai dupa nastere.

Unii copii ar putea avea intarzieri de dezvoltare pe un anumit segment, cum ar fi mersul, in timp ce din celelalte puncte de vedere se dezvolta normal sau chiar mai repede. Daca este cazul bebelusului tau, asta va insemna pur si simplu ca se concentreaza prea mult pe dezvoltarea limbajului sau pe intelegerea lui, dezvoltarea celorlalte aptitudini fiind putin amanata.

Intarzierea dezvoltarii limbajului este destul de greu de depistat de la o varsta frageda, dar este important ca situatia sa fie rezolvata cat mai repede pentru a nu duce pe termen lung la aparitia complicatiilor. Unii copii au probleme cu dezvoltarea limbajului, intelegerea mesajului cuvintelor sau propozitiilor, iar altii au dificultati in a exprima ceea ce gandesc prin cuvinte. Impedimentul ar putea fi o problema de auz, a sistemului nervos central sau a creierului, ori o problema a laringelui, gatului sau a cavitatii nazale sau bucale.

Cele mai frecvente probleme de dezvoltare sunt cele de limbaj care apar in circa 30% din cazuri. De regula, daca nu au o cauza organica saa psihica - surditate sau autism, copilul recupereaza daca problema este identificata si corect tratata. Oricum parintii trebuie sa stie ca nu exista  o perioada determinata in care copilul tau va trebui sa isi dezvolte limbajul.

Vei vedea ca un prescolar va repeta de mai multe ori un cuvant in interiorul propozitiei ca un mod de a-ti capta atentia. In conditiile in care copilul tau se va putea exprima clar pana trebuie sa mearga la scoala, inseamna ca nu are probleme de dezvoltare a limbajului.

Daca bebelusul a fost nascut prematur, va avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a atinge performantele altor copii de aceeasi varsta dar nascuti la termen.

Care sunt semnele pe care trebuie sa le urmaresti?

Tu esti cea care isi cunoaste cel mai bine bebelusul asa ca trebuie sa fii atenta la orice schimbare pentru a depista din timp problemele care pot aparea. Ti se pare ca acum ceva timp facea lucruri pe care nu le mai poate face, cum ar fi statul in sezut, apucatul lucrurilor? Ai observat semne de intarziere a dezvoltarii limbajului sau retard fizic?

Iata ce trebuie sa faci daca esti ingrijorata. Discuta cu pediatrul despre ce te ingrijoreaza si programeaza un consult. Daca banuiesti ca ceva nu este in regula nu lasa lucrurile sa evolueze plecand de la ideea ca cel mic o sa depaseasca singur problema. E posibil sa fie asa, dar decizia trebuie sa o ia un specialist. Explica-i doctorului ce ai observat si vezi ce-ti spune. Medicul va face bebelusului un examen prin care sa ii evalueze dezvoltarea. Tine cont de faptul ca problemele de vedere si auz sunt greu de depistat daca nu esti specialist, asa ca cel mai pertinent va fi diagnosticul dat de un medic oftalmolog sau orelist.

Vezi aici un plan de dezvoltare al copilului si tintele de performanta pe care trebuie sa le atinga copilul, ca semn al unei dezvoltari normale atat psihice cat si fizice.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!