Sari la conținut

Profilaxia dentară la copii. Recomandările specialistului

Prevenirea problemelor dentare este piatra de temelie pentru o igienă orală sănătoasă. Iar profilaxia dentară la copii este o metodă simplă și necesară de întreținere a sănătății orale. De la ce vârstă se poate face un control stomatologic? Ce modele de periuțe de dinți sunt potrivite pentru cei mici? Pastă de dinți cu fluor sau fără? Iată care sunt recomandările medicului stomatolog Vivian Sendroiu de la Dental Vivclinique.

- La ce vârstă se recomandă prima vizită la un stomatolog?

Prima vizită la stomatolog se recomandă după apariţia dinţilor de lapte ( la vârsta de 3 ani) astfel încât copilul să se acomodeze de mic cu vizitele la cabinetul stomatologic şi cu controlul dentar regulat.

- Care sunt cele mai frecvente probleme care apar la copiii mici?

Cele mai frecvente probeleme stomatologice întâlnite la copii mici sunt aşa numitele “carii de biberon”. Ele apar pe dinţii de lapte şi trebuie tratate cu toată seriozitatea de către părinţii deoarece pot afecta dinții permanenţi care vor apare în viitor. O altă problemă sunt cariile pe molarii de lapte, care apar în jurul vârstei de 6-7 ani. Ele sunt în vecinătatea molarilor definitivi şi se pot extinde şi la vecini.

- Ce reprezintă mai exact profilaxia dentară la copii?

Profilaxia dentară reprezintă o metodă neinvazivă de prevenţie şi identificare a problemelor dentare într-un stadiu incipient, când problemele sunt încă simple şi uşor tratabile.
Profilaxia constă în identificarea problemelor de igienă dentară, a cariilor şi, nu în ultimul rând, a anomaliilor de dinţi sau baza osoasă - ortodonţia.

- Cum îşi pot îngriji dintii cei mici? Şi cum îi putem convinge să meargă la dentist, mulţi dintre ei manifestând o teamă puternică faţă de un consult stomatologic?

Încă dinaintea eruperii dinţilor de lapte copilaşii trebuie spălaţi în cavitatea orală. Igiena orală trebuie să fie asigurată iniţial de către părinţi, iar după însuşirea tehnicilor corecte de periaj, copii trebuie lăsaţi să se spele singuri, însă sub supravegherea părinţilor.
Este foarte important ca vizitele la stomatolog să înceapă la o vârstă cât mai fragedă (2 – 3 ani), astfel încât copilul să se obişnuiască şi să se împrietenească cu medicul stomatolog.

Teama de stomatolog, de multe ori, apare pe fondul asocierii unui disconfort sau chiar durere, cu medicul şi/sau cabinetul dentar.
Copilul care va participa la şedinţe de profilaxie său control periodic, înainte de a avea probleme dentare, va avea mai multă disponibilitate de a vizita cabinetul stomatologic, va fi mai cooperant şi va căpăta mai uşor încredere în medic. Trebuie să se simtă confortabil, fără teamă şi cu încredere în personalul medical.

- Ce model de periuţă de dinţi se recomandă pentru cei mici: electrică sau manuală?

Pentru copiii mici este recomandată periuţa dentară manuală, cu cap mic şi perii moi. După deprinderea obiceiului de a se spăla pe dinţi şi a tehnicilor de periaj corecte, se poate utiliza şi periuţa electrică.

- Dar în ce priveşte pasta de dinţi? Cu fluor? Sau fără?

Până la vârsta de 6 ani este recomandată pasta de dinţi fără fluor. Între 6 şi 12 ani se recomandă o pastă de dinţi cu un conţinut de fluor de 950 ppm. După această vârstă putem trece la paste cu fluor de 1400ppm.

- Cât de eficientă este sigilarea dinţilor în cazul celor mici? Ce se întâmplă cu cei cărora deja le-au apărut cariile?

Măselele definitive apar la vârstele de 6 ani respectiv 12 ani şi este de preferat ca acestea să rămână în gură pentru tot restul vieţii. Din acest motiv noi recomandăm sigilarea acestor măsele. Având un relief mult mai pronunţat şi mai greu de igienizat apariţia cariilor este mult mai probabilă. Sigilând acest relief (şanţuri şi fosete) se previne apariţia cariilor pe aceste suprafeţe.
În cazul cariilor incipiente, care permit tratarea fără a pătrunde prea mult în smalt, se poate face o sigilare lărgită a măselei.

- În cazul unei intervenţii, ce fel de anestezice se recomandă?

Acest subiect poate fi discutat pe larg, însă, decât să avem de a face cu un copil în dureri şi speriat, recomandăm anestezia.
Pacientului îi poate fi administrată anestezie de contact în zona respectivă pentru un dinte care este foarte mobil şi se poate extrage uşor sau se poate face anestezie cu infiltraţie pentru tratarea unui dinte care mai are mult de stat pe arcadă.
Important este să ştii să-i oferi copilului confortul şi încrederea de care are nevoie, astfel încât să îl faci să revină la cabinet.

- Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le primiţi din partea părinţilor când îşi aduc prichindeii la cabinet? Dar din partea celor mici?

Atât în cazul părinţilor cât şi al copiilor cea mai frecventă întrebare este legată de durere: “Va durea şi cât de tare doare?”
O altă întrebare primită din partea părinţilor se referă la tratarea cariilor apărute pe dinţii de lapte. Există părinţi care consideră, că nu este necesară tratarea cariilor pe dinţii de lapte. Orice carie aflată în cavitatea bucală, indiferent dacă apare pe un dinte permanent sau un dinte de lapte, reprezintă un factor de risc pentru apariţia cariilor şi la ceilalţi dinţi.

De asemenea, vârsta indicată pentru evaluarea ortodontică este o altă întrebare care este pusă frecvent. Răspunsul este ca o vizită la ortodont este recomandată în jurul vârstei de 6 – 7 ani, la erupţia primului molar definitiv.
Ultima întrebare pe care o amintim este: “avem voie ciocolată?” . Da, avem voie ciocolată dacă ne spălăm pe dinţi corect şi conştiincios. Nu dropsuri, nu caramele.

Dental VivClinique este o clinică dentară din București care desfăşoară bianual o campanie de educare și promovare a profilaxiei și igienei dentare în rândul copiilor. Timp de două săptămâni, între 16.05.2016 - 26.05.2016 fiecare copil cu vârstă cuprinsă între 3-16 ani care trece pragul clinicii va primi gratuit un program de profilaxie. Iniţiativa are ca scop promovarea, conștientizarea și educarea de sănătate orală în rândul copiilor.
Mai multe detalii aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!