Sari la conținut

La ce vârstă ajung copiii să fie ruşinați de propriul corp?

O cercetare Yahoo care a luat în calcul răspunsurile a 1993 de persoane de la 13 la 64 de ani a scos la iveală faptul că prichindeii sunt ruşinați de modul în care arată corpul lor de la vârste din ce în ce mai mici, având acum astfel de sentimente chiar şi de la 10 ani. 

Cum ajunge un copil foarte normal să aibă asemenea sentimente negative faţă de corpul său, să îl respingă şi să îşi dorească să fie altfel? De unde vine un asemenea impuls? Uite ce au spus cei care au participat la această cercetare:

60% spun că prima experienţă de acest gen este legată de comentarii făcute de altcineva, cel mai adesea colegi sau prieteni, la adresa modului în care arată

30% pentru că s-au uitat la o fotografie cu ei. 

28% atunci când au probat haine

28% atunci când s-au comparat cu o persoană pe care o cunosc

Ce anume i-a făcut în primul rând să se gândească la corpul lor în termeni de frumuseţe? Cea mai mare influenţa o are modul în care este văzută frumuseţea în media, ceea ce era de aşteptat. Dar, în mod neaşteptat, şi părinţii au avut o influenţa foarte mare. 25% au fost ruşinaţi de comentariile părinţilor lor.

Cum îi face media pe copii să fie conştienţi de corpul lor la vârste atât de mici? Le propune idealuri de frumuseţe, le spune cum ar trebui să stea hainele pe ei la anumite vârste. Iar copiii au acum acces la foartă multă media, de la reclame până la conţinut conceput special pentru ei.  

Ce ai putea face pentru a nu avea un copil ruşinat de propriul corp?

În primul rând trebuie să te asiguri că copilul tău înţelege despre ce este vorba în mesajul media. Fotografiile cu pricina nu sunt numai foarte regizate, ele sunt şi retuşate astfel încât prea puţin natural a rămas în ele. Dacă ai un copil mai mare îndrăgostit de vreo vedetă îi poţi arăta fotografii ale acelei vedete şi din viaţa de zi cu zi, ca să înţeleagă că arată ca un om normal în mod obişnuit.

Explica şi care este scopul pentru care se face asta – ca să te determine să cumperi produsul respectiv. Faptul că se spune ceva într-o reclamă nu înseamnă că este şi adevărat. De fapt cel mai adesea este o minciună sau, în cel mai bun caz, o exagerare.

Evita să vorbeşti în casă despre cât de gras / rău arăta cineva. Dacă ţi se pare că ai copiii un pic mai plinuţi nu mai cumpăra alimente care îngraşă, schimba obiceiurile proaste, fă mai mult sport. Nu încerca să îi motivezi pe copii explicându-le cât de rău arată.

Distrage atenţia de la aspect – un corp este minunat pentru că îţi permite să mergi în excursie pe munte, pentru că te ajută să câştigi la leapşa şi pentru că îţi permite să îmbrăţişezi pe cineva care îţi este drag. Şi din aceste motive trebuie să îl preţuieşti. 

Nu uita, şi atitudinea ta faţă de propriul tău corp este foarte importantă. Tu cât de des te uiţi în oglindă şi te plângi de modul în care arăţi?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!