Sari la conținut

„Fetita mea a fost diagnosticată cu cancer la ochi” – semnele subtile ale cancerului la ochi, pe care părinții trebuie să le cunoască

Vezi gGalerie foto

O mamă a împărtășit simptomele subtile ale cancerului de ochi al fiicei sale, ca un avertisment pentru părinții de pretutindeni.

Micuța Isla, diagnosticată ulterior cu cancer la ochi, a avut primele simptome în perioada Crăciunului din anul 2020, când avea 14 luni, după ce mama ei, Rebecca, în vârstă de 35 de ani, a observat că ochiul micuței se mișca ciudat.

Mămica a contactat imediat medicul pentru o consultație. După săptămâni de teste, în ianuarie 2021, fetiței i s-a confirmat că are retinoblastom – un cancer ocular rar, care afectează, de obicei, copiii sub șase ani, la ochiul drept.

„Îmi amintesc că m-am jucat cu Isla pe podea, iar ea s-a uitat în jos la o jucărie, apoi s-a uitat la mine. Când și-a ridicat privirea, ochiul ei drept s-a mișcat în lateral, apoi a revenit la forma inițială, de parcă nu s-ar fi putut concentra”, a spus Rebecca.

Mămica a adăugat: „Am observat că irisul ei se mișca uneori. Am presupus că poate avea nevoie de ochelari. Îmi amintesc că nu am fost îngrijorată din cauza asta.”

Mămica a dus-o pe Isla spital, pentru un control, crezând că are probleme cu vederea.

„Un medic a venit să examineze ochiul fetiței mele. Îmi amintesc că mi-a spus: Din păcate, există o tumoare la ochiul drept. Am început să plâng și Isla se uita la mine, senină, întrebând ce se întâmplă. Din fericire, medicii sperau ca ochiul să poată fi salvat și Isla a început chimioterapia sistemică. Înainte de a putea începe acest lucru, Isla trebuia să facă o puncție lombară și un RMN, pentru a verifica dacă cancerul nu s-a răspândit și în afara ochiului”, a precizat mămica.

Isla a contractat multiple infecții în timpul celor șase ședinte de chimioterapie pe care le-a primit, ceea ce a însemnat mai multe șederi în spital, dar, din fericire, tumora s-a micșorat.



De la diagnosticare, părinții fetiței au observat simptome care erau prea subtile pentru a fi observate și vor să-i avertizeze pe ceilalți părinți la ce să aibă grijă.

Abia după ce mama ei a fotografiat-o pe Isla, folosind blițul camerei după diagnostic, a observat cel mai frecvent simptom al retinoblastomului – o „strălucire” albă în ochi.

Childhood Eye Cancer Trust spune că semnele tipice ale retinoblastomului includ o strălucire albă care poate apărea numai în anumite lumini, precum și o schimbare a aspectului ochiului, deși adesea un singur semn sau simptom este prezent. Isla a rămas, de asemenea, cu vederea ușor redusă la ochiul drept.

Mămica speră ca starea de sănătate a fiicei sale să fie în continuare bună și recunoaște că „necunoscutul este dificil”, dar se așteaptă la vești bune în continuare.

 

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!