Sari la conținut

Cum sa fac un copil? Acum nu este cel mai bun moment.

Decizia de a fi parinte este un pic inspaimantatoare. Si in afara de induiosatoarele reclame cu bebelusi nimic nu te ajuta ca sa crezi ca este cel mai bun moment posibil.

Nu ajuta nici povestile despre cine stie ce cunostinta care are un copil obez si considera ca a fi mama nu i se potriveste deloc. Nu ajuta nici amintirile tale din copilarie in care nu mai stiai cum sa te ascunzi de parinti (ca sa nu mai vorbesc ce parere aveai despre ei!). Nu ajuta in niciun caz vreo privire asupra statisticilor, fie ele sociale, privind familia, sau economice.

In plus de asta, se spune ca ar trebui sa ai copil cand restul lucrurilor sunt deja aranjate. Relatia? Sa nu deschidem acest subiect, este evident ca nu este numai lapte si miere. Grupul de prietene? Par mai degraba interesate atat timp cat va puteti distra impreuna. Financiar? Este in regula atat timp cat poti sa lucrezi. Insa ce te faci cand nu mai poti lucra. Si oare nu inseamna ca nu o sa mai poti face nimic interesant de acum inainte?

 

Daca stai un pic sa te gandesti la toate si mai pui pe deasupra si gradul de poluare al planetei, aproape sigur nu este niciodata momentul pentru un copil. Noroc cu natura care te face sa iti doresti, desi nu stii nici tu de ce. Altfel ai rata o mare fericire a vietii - nimic nu este mai placut decat sa iti vezi copilul crescand. Iar pentru asta iti poate garanta aproape orice parinte.

 

Asa ca uita de calcule economice, situatia familiala si cat de apreciata esti la serviciu. De fapt esti pregatita mai ales daca:

1. Esti capabila sa dai dragoste.

Exista o zicala foarte populara care spune ca copilul creste mai ales cu dragoste. Si este cat se poate de reala. Daca esti gata sa dai si sa primesti dragoste infinita, atunci esti pregatita sa fii mama.

2. Poti renunta la tine in favoarea altcuiva

Intr-un fel sau altul copilul iti va cere multe sacrificii - de timp, de bani, de interese. Trebuie sa te privesti in mod onest si sa iti dai seama cat de capabila esti sa faci asta. Ai mai renuntat si in trecut la tine pentru cineva pe care il iubeai?

3. Poti avea grija de tine?

Cel mai bun moment pentru a avea grija de un copil este atunci cand esti o persoana independenta atat financiar, cat si emotional. O persoana care isi creaza propriul echilibru si isi ofera propria sustinere. Asta nu inseamna ca esti singura. Ci doar ca esti matura si tu esti responsabila pentru tine.

4. Accepti schimbarile?

Nu poti avea un copil si sa ramana totul la fel. Oricat de mult ajutor ai avea, nu este realist posibil. Asa ca daca ti se pare ca nu ai schimba nimic din ceea ce faci / traiesti, atunci nu o face.

5. Vrei sa traiesti responsabil?

Sa ai un copil presupune sa ii responsabil pentru modul in care vede viata, pentru valorile pe care le are. Iar tu esti primul sau exemplu. Ceea ce inseamna ca nu prea poti derapa. Esti pregatita sa devii plictisitoare, precum parintii tai?

 

Daca raspunzi da la intrebarile de mai sus inseamna ca a fi parinte este cel mai bun lucru care ti se poate intampla, chiar daca de abia te-ai angajat sau inca nu ai propria ta casa. Daca ai spune mai degraba nu, atunci probabil chiar acum trebuie sa te ocupi mai ales de tine, ca sa fii capabila sa te ocupi, mai tarziu, si de altcineva.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!