Sari la conținut

Fericirea de a fi parinte scade pe masura ce ai mai multi copii

Faptul ca un copil aduce multa fericire parintilor este un lucru incontestabil. Intreaba orice proaspata mama si iti va marturisi ca este foarte fericita ca are un copil si ca nu se astepta sa fie totul atat de minunat.

Este adevarat ca poate nu doarme noaptea, ca nu mai are timp de ea, ca relatia cu partenerul de viata nu este intotdeauna roz. Cu toate acestea, starea de fericire este atat de prezenta incat aproape poti sa o pipai.

De ce se intampla asa? Motivele sunt multe. Daca iti plac explicatiile stiintifice, atunci poti da vina pe hormoni. Natura a avut mare grija sa induca o stare de beatitudine dupa nastere, astfel incat sa se asigure ca bebelusul este bine ingrijit atunci cand nu ar fi putut sa supravietuiasca singur. Daca iti plac explicatiile sociologice poti da vina pe faptul ca am invatat ca ne putem simti impliniti si chiar aranjati pe viata daca avem o familie si urmasi. Daca esti fan psihologie, atunci te poate multumi faptul ca un om se simte fericit atunci cand simte ca are un scop in viata fiindca se simte important. Si nimeni nu este mai important pentru un copil decat parintii sai.

 

Cercetatorii nu s-au multumit insa cu asemenea constatari, ei au vrut sa stie exact care este cantitatea de fericire si cum evolueaza ea. Intr-un studiu publicat in revista Demography cercetatori de la London School of Economics and Political Science si de la Canada’s Western University au dezvaluit care este curba fericirii unui parinte.

 
Concluziile lor sunt urmatoarele:
 
Starea de beatitudine apare cu un an inainte de primul copil si dureaza cam inca un an de zile dupa nasterea lui, de la aceasta data incepand sa se evapore pana cand parintele ajunge la acelasi nivel de fericire pe care il avea inainte de a planui sa aiba un copil. 
 
La al doilea copil se observa o curba similara ca si tendinta, insa aproape la jumatate in ceea ce priveste intensitatea trairii.
 
La al treilea copil starea de beatitudine este foarte mica. Cercetatorii au atras atentia ca acest lucru nu are nicio legatura cu cat de mult isi iubeste un parinte copiii. Nu este vorba de faptul ca al treilea copil ar fi iubit mai putin. 'Este vorba despre faptul ca experienta de a fi parinte nu mai este ceva asa de nou si prin urmare si entuziasmul scade. In plus, presiunea care se pune pe o familie pentru a face nevoilor inca unui copil este foarte mare.'
 
Se pare ca gradul de fericire pe care il resimte un om creste cu cat ai un copil mai tarziu in viata si cu cat nivelul de educatie este mai mare.
 
 
Ramane de vazut, pentru fiecare in parte, daca aceste concluzii se adeveresc.
 
 
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!