Sari la conținut

Pregatiti-va in doi pentru sarcina

Sanatatea femeii dinainte de sarcina conteaza atat pentru conceptie, cat si pentru o sarcina usoara si fara probleme si un copil sanatos.

Fiecare femeie ar trebuie sa se gandeasca la starea ei de sanatate indiferent daca planuieste sau nu o sarcina. Si asta pentru ca cca. 50% dintre sarcini sunt neplanificate! Daca te afli la varsta fertila trebuie sa iti monitorizezi cu atentie sanatatea pentru a fi in forma maxima atunci cand apare un bebelus in viata ta. Cu atat mai mult, in cazul in care iti doresti sa ramai gravida, este bine sa profiti de toate trucurile si masurile ajutatoare pentru o sanatate perfecta!

5 lucruri importante in asteptarea sarcinii

Femeile si barbatii ar trebui sa se pregateasca pentru sarcina cu cel putin trei luni inainte de sarcina. Unele actiuni  (cum ar fi renuntarea la fumat, atingerea unei greutati normale sau ajustarea consumului de medicamente) ar trebui sa inceapa chiar mai devreme. Iata cinci lucruri importante pe care le poti face pentru sanatatea ta inainte de conceptie :

1 . Ia 400-800 micrograme de acid folic in fiecare zi pentru a reduce riscul unor malformatii congenitale ale creierului si ale coloanei vertebrale, inclusiv spina bifida. Toate femeile gravide au nevoie de acid folic in fiecare zi . Discuta cu medicul tau despre necesarul tau de acid folic. Unii medici prescriu vitamine prenatale care contin cantitati mai mari de acid folic.

2 . Renunta la fumat si la consumul de alcool.

3 . Daca ai o afectiune, asigura-te ca este tinuta sub control. Unele conditii care pot afecta sarcina sau pot  fi afectate de aceasta sunt astmul, diabetul zaharat, sanatatea orala, obezitatea sau epilepsia.

4 . Discuta cu medicul tau despre orice medicamente pe care le folosesti. Inclusiv suplimentele alimentare pe baza de plante. Asigura-te ca esti cu vaccinurile la zi.

5 . Evita contactul cu substante sau materiale toxice care ar putea provoca infectii (la locul de munca si acasa). Stai departe de produse chimice si de fecalele de  pisici sau rozatoare.

Rolul partenerului tau in pregatirea pentru sarcina

Partenerul tau te poate sprijni din plin in pregatirea sarcinii. Iata cateva sfaturi:

• Asigura-te ca decizia cu privire la sarcina ati luat-o impreuna . Cand ambii parteneri intentioneaza sa aiba un copil, este mult mai probabil ca femeia va beneficia de ingrijire prenatala timpurie si va evita comportamentele riscante, cum ar fi fumatul si consumul de alcool.

• Isi poate face un screening pentru identificarea si tratarea infectiilor cu transmitere sexuala ( ITS) pentru a nu le transmite viitoarei mame.

• Partenerii isi pot imbunatati propria sanatate reproductiva  prin limitarea alcoolului, renuntarea la fumat si la consumul de droguri ilegale, o alimentatie sanatoase si prin reducerea stresului . Studiile arata ca barbatii care beau foarte mult , fumeaza sau de folosesc medicamente pot avea probleme cu sperma.

• Partenerul tau ar trebui sa vorbeasca  cu medicul sau despre propria sanatate. Istoricul de sanatate al familiei sale este important, precum si informatiile despre medicamentele pe care le foloseste .

• Cei care lucreaza cu substante chimice sau alte toxine trebuie sa fie atenti sa nu expuna femeile la acestea. De exemplu, persoanele care lucreaza cu ingrasaminte sau pesticide trebuie sa se schimbe de hainele murdare inainte de a veni in apropierea partenerei. Hainele acestea trebuie spalate separat. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    Caloria.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!