Sari la conținut

Visurile devin realitate. Primul bebeluș din Australia născut dintr-un uter transplantat

The Royal Hospital for Women (Spitalul Regal pentru Femei) din Australia anunță cu încântare și cu mândrie venirea pe lume a primului copil născut în Australia dintr-un uter transplantat.

„Bebeluşul Henry Bryant” a fost adus pe lume prin cezariană, pe 15 decembrie 2023, cântărind 2,9 kg.

„A venit în lume cu un strigăt sănătos, fără să aibă idee de faptul că a intrat în cărțile de istorie”, a spus profesorul asociat Decans.

Mama lui Henry, Kirsty Bryant, în vârstă de 30 de ani, a fost prima femeie din Australia care a suferit un transplant de uter, ca parte a unui studiu de cercetare inovator, finanțat prin donații, prin intermediul Fundației Royal Hospital for Women.

„Acest studiu este punctul culminant a 25 de ani de cercetare colaborativă și persistență la scară globală, așa că este incredibil să poți vedea un copil născut aici, în Australia”, au declarat specialiștii.

Profesorul asociat Rebecca Deans de la Royal și UNSW Sydney și chirurgul suedez, profesorul Mats Brännström, au efectuat transplantul uterin original și au continuat să sprijine familia până la naștere.

Lui Kirsty i s-a făcut o  histerectomie de urgență în 2021, după ce a suferit o hemoragie majoră după nașterea primului ei copil, Violet.

„După histerectomie mi-am dorit cu disperare un alt copil și am simțit că nu există multe opțiuni pentru cineva în situația mea”, a spus ea.

Pe 10 ianuarie 2023, Kirsty și mama ei, Michelle, în vârstă de 53 de ani, au suferit o intervenție chirurgicală extinsă care a dus la transplantarea uterului lui Michelle în Kirsty, astfel încât să poată avea un alt copil.

În urma tratamentului de fertilitate la The Royal, Kirsty a rămas însărcinată doar trei luni mai târziu.

„A fost un an vârtej și să-l ai pe Henry aici în siguranță este dincolo de orice am crezut că este posibil”, a declarat proaspăta mămică.

„Sunt atât de recunoscător întregii echipe medicale care ne-au ajutat să ajungem aici și pentru că i s-a oferit oportunitatea de a face parte din acest studiu de cercetare. Mi-a permis să nasc un alt copil, ceea ce nu m-am gândit că voi mai face niciodată”, a spus ea.

„A ține acest copil în brațe este un vis devenit realitate.”

Profesorul Brännström, care a efectuat primul transplant de uter cu succes în Suedia, care a dus la o naștere sănătoasă, s-a întors în Australia pentru nașterea lui Henry.

„Acest lucru dă speranță altor femei cu infertilitate uterină că pot avea un copil al lor fără a fi nevoie de alte opțiuni, cum ar fi adopția și maternitatea surogat”, a spus el.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!