Sari la conținut

Care sunt cele două soluții, aparent simple, care ar putea reduce sângerarea după cezariană?

Două soluții simple ar putea ajuta la prevenirea sângerărilor severe (hemoragia postpartum) după nașterea prin cezariană, sugerează o nouă cercetare. Fiind principala cauză a mortalității materne în SUA la momentul nașterii, hemoragia postpartum este mai frecventă după nașterile prin cezariană decât după nașterile vaginale.

Ambele soluții ajută la abordarea atoniei uterine, care cauzează până la 80% dintre hemoragiile postpartum. Atonia uterină apare atunci când, după naștere, uterul rămâne moale și slab în loc să se contracte pentru a comprima vasele de sânge care au fost atașate de placentă.

O soluție presupune administrarea unei perfuzii care să ajute uterul să se contracte după naștere. A doua soluție este reprezentată de un sistem de avertizare timpurie care determină o evaluare a cât de bine se contractă uterul după naștere, pentru a alerta rapid echipa de asistență medicală atunci când proaspăta mămică este expusă riscului de sângerare abundentă și necesită tratament.

„Sângerarea în timpul unei nașteri prin cezariană este o situație cu risc ridicat și, atunci când apare, echipa medicală trebuie să intervină urgent pentru a preveni și trata rapid sângerările”, a spus James Xie, autorul principal al cercetării și profesor asistent clinic de anestezie, perioperatorie și medicină a durerii la Universitatea Stanford, California. El adaugă: „Studiile au arătat că identificarea și managementul rapid sunt esențiale pentru îmbunătățirea rezultatelor”.

Jessica Ansari, anestezist la Universitatea Stanford a precizat că:  „Scopul final este de a reduce mortalitatea și morbiditatea maternă. Estimări recente arată că o proaspătă mamă moare din cauza hemoragiei postpartum la fiecare șapte minute. Este necesar să prevenim și să tratăm hemoragia postpartum.”

Perfuzie cu clorură de calciu

Cercetătorii au analizat utilizarea clorurii de calciu pentru a ajuta la prevenirea sângerării la femeile cu atonie uterină, deoarece este accesibilă, simplă, sigură și nu necesită refrigerare ca și alte tratamente. Cercetătorii au descoperit că această clorură de calciu a redus cantitățile de sângerare pe care pacientele le-au experimentat în timpul nașterii prin cezariană cu aproximativ 200 ml.

Sistemul de avertizare timpurie

Pentru studiul de avertizare timpurie, cercetătorii au creat o alertă care apare pe modulul de fișă electronică de sănătate al anestezistului la două minute după ce copilul este marcat ca fiind născut, cerând un scor uterin de la 1 la 10. Medicul anestezist încurajează obstetricianul să evalueze tonusul uterin și să furnizeze scorul, pe care medicul anestezist îl înregistrează. Scorurile de 6 sau mai mici înseamnă că uterul nu se contractă corespunzător și femeia prezintă un risc mai mare de hemoragie postpartum.

Medicii pot oferi proaspetei mămici medicamente pentru a ajuta uterul să se contracte mai bine. De asemenea, ei pot anticipa și se pot pregăti pentru situația în care ar apărea hemoragia, care poate fi tratată prin administrarea de medicamente pentru a stabiliza coagularea sângelui.


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!