Sari la conținut

Cât de eficientă este guma de mestecat în recuperarea de după cezariană

Nu, nu este o glumă ci rezultatul unui studiu realizat de oamenii de știință egipteni. Aceștia au ajuns ajuns la concluzia că guma de mestecat fără zahăr poate repune în funcţiune activitatea intestinală de după cezariană, lucru ce duce la o recuperare mai rapidă şi o perioadă de spitalizare mai mică.

După operația de cezariană, femeile trec printr-o perioadă de 18-24 de ore în care intestinele lor funcţionează extrem de lent, din cauza anesteziei. În tot acest timp, ele nu au voie să consume absolut niciun aliment sau băutură. Este momentul în care se instalează celebra constipaţie după cezariană, care poate să îngreuneze şi chiar să lungească durata de spitalizare.

Însă guma de mestecat poate fi extrem de eficientă în această situație, după cum o demonstrează un studiu realizat cu câțiva ani în urmă de o echipă de medici de la Universitatea Ain Shams din Cairo. Cercetătorii egipteni au inclus în cercetarea lor 200 de femei care au trecut printr-o operație de cezariană și au avut parte de anestezie generală.

►Citește și Cezariana: 5 lucruri pe care nimeni nu ți le spune

“Mestecatul gumei poate stimula sistemul nervos, eliberând hormoni digestivi care stimulează activitatea intestinelor”, a declarat celor de la Reuters doctorul Karim Abd-El-Maeboud, cel care a condus echipa de cercetători.

De obicei, femeilor care trec printr-o operație de cezariană li se recomandă doar să înceapă să facă mişcare cât mai repede posibil, însă rezultatele se văd după abia 30 de ore de la operaţie. În același timp, femeile care mestecă gumă imediat ce îşi revin din operaţie pot să îşi restabilizeze tranzitul intestinal după numai 21 de ore.

Realizatorii studiului recomandă ca mestecatul gumei să se facă la fiecare două ore, timp de 15 minute, în combinaţie cu o alimentaţie cât mai uşoară şi mişcare simplă, după posibilitatea fiecăreia. Descoperirea egiptenilor este cu atât mai interesantă cu cât mestecatul gumei este o soluţie sigură şi accesibilă ca preţ, iar rezultatele sunt cu adevărat mulţumitoare: tranzitul intestinal este pus din nou în funcţiune, recuperarea este mai rapidă, iar balonarea şi constipaţia nu mai creează aşa de multe probleme.

►Citește și Dureri de spate după naştere. Cauze și remedii recomandate de specialist

Însă cercetătorii egipteni nu au reuşit totuşi să ajungă la o concluzie în ceea ce priveşte eficiența gumei de mestecat în cazul anesteziilor locale, cum ar fi cea epidurală sau cea spinală.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!