Sari la conținut

Cat zahar ai voie sa consumi in timpul sarcinii?

Ti se intampla des sa ai pofta de ceva dulce? Mai ales ca ai trecut de primul trimestru, iar hormonii “isi fac de cap”… Desi medicii nu pot spune cu precizie care sunt cauzele poftei de dulciuri iti recomanda sa reduci consumul excesiv de zahar in timpul sarcinii. Acesta poate conduce la o multime de probleme care-ti pot pune sanatatea si sarcina in pericol!

Este destul de dificil sa controlam cantitatea de zahar pe care o consumam zilnic, pentru ca mai toate alimentele din comert contin zaharuri, intr-o forma sau alta. Cu siguranta, ai auzit de “zaharul ascuns”. Ce este? Pe etichete, zaharul este trecut in grame, ceea ce poate fi inselator, daca nu faci cu atentie transformarile, mai ales ca valorile sunt exprimate fie pe portie, pe pentru 100 grame de produs.  Astfel, 4 grame inseamna o lingurita de zahar. Prin urmare, un bol de cereale in care ai pus cam 150 de grame de produs ascunde, in functie de marca produsului,  intre 28 si 40 de grame de zahar. Adica echivalentul a 7-10 lingurite de zahar! Mult, nu-i asa?!

De multe ori, intalnesti scris pe eticheta “indulcitor natural”, insa te poti pacali! Acesta este doar un ”cod” pentru zahar procesat. Cu cat un produs este mai procesat, cu atat are mai mult zahar adaugat.

De asemenea, nu uita de faptul ca produsele low-fat sau cu faina intergrala contin, de fapt, mai mult zahar decat produsele obisnuite. De eexemplu, un covrig cu faina intergrala ascunde cam 8 grame de zahar, fata de 6 grame dintr-un covrig cu faina alba.

Tocmai de aceea trebuie sa fii foarte atenta la alimentele pe care le consume in timpul sarcinii. Mai ales ca schimbarile hormonale din aceasta perioada sunt “vinovate” si pentru pofta ta excesiva de dulciuri.

 

Ce complicatii pot aparea in urma consumul excesiv de dulciuri?

Excesul de zahar in sarcina pune in pericol sananatatea ta si a fatului. In primul rand, din cauza greutatii corporale care, cu cat este mai mare, cu atat sporeste riscul multor complicatii si duce la impunerea unei nasteri prin cezariana. Exista pericolul hipertensiunii arteriale sau chiar al diabetului gestational. Aceste conditii medicale pot duce la pierderea sarcinii din cauza riscului de eclampsie, preeclampsie si a altor complicatii. Efectele negative se pot vedea si dupa nastere, mai precis bebelusul poate avea probleme dentare sau nutritionale.

Unii specialisti asociaza cresterea indicelui glicemic in sarcina cu riscul aparitiei defectelor de tub neural la fat, cum ar fi spina bifida.

Alternative sanatoase pentru “pofta” de dulciuri

Cum controlezi consumul de dulciuri in sarcina? Chiar daca poftesti mai tot timpul la ceva dulce, ai grija ce consumi! Nutritionistii sustin ca cele mai sanatoase "dulciuri" in sarcina sunt fructele.

Tot ei recomanda inlocuirea zaharului cu mierea, siropul de artar si alte surse naturale de indulcitori. Iata ce variante sanatoase de dulce poti savureza in sarcina: fructele, ciocolata neagra, batoanele de cereale cu miere, serbet de fructe, iaurtul cu fructe pe care ti le prepari acasa, fructe uscate.

In acelasi timp, nu uita ca respectarea celor 3 mese principale zilnice, plus 2 gustari intre ele, reprezinta o alta metoda de a tine in frau pofta si consumul de dulciuri.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!