Sari la conținut

Ce inseamna „la termen”. Explicatii pe intelesul mamicilor

Desigur ca toate cunoastem timpul in care trebuie sa se desfasoare o sarcina, dar oare suntem constiente si de importanta momentului cand aducem bebelusul pe lume?

Ne intrebam daca oare chiar conteaza acele ultime doua saptamani de sarcina sau este ceva relativ. Sunt doar atatia copii perfect sanatosi nascuti inainte de termen. Uneori chiar mama este atat de nerabdatoare incat intreaba "De ce conteaza cu adevarat in ultimele saptamani? Copilul nu ia numai in greutate acum?”

Este o intrebare importanta care a cauzat confuzie mult timp. Cercetarile au aratat ca ultimele saptamani de sarcina fac o diferenta majora in sanatatea copilului. In timpul saptamanilor 37 si 38, se formeaza in creier conexiuni care vor fi importante pentru coordonare, miscare si invatare. Copiii nascuti la 37 si 38 saptamani au un risc mai mare sa stea  la terapie intensiva neonatala (NICU), au un risc mai mare de infectii de sange si pot avea probleme cu respiratia, hranirea  si controlul temperaturii. Pot avea de asemenea mai tarziu in viata dificultati de vedere si auz si probleme legate de invatare. Din experienta, copiii nascuti dupa saptamana 38 sunt mai sanatosi si mai puternici.

►Citeste si În vizită la un nou-născut! 10 reguli pe care trebuie să le respecți

Prin definitie, un copil nascut intre 37 si 42 de saptamani este considerat a fi nascut "la termen". Cu toate acestea, din cauza riscurilor de sanatate pentru copil inainte de 39 saptamani observate de-a lungul timpului, Institute of Child Health and Human Development (NICHD) a organizat un forum la care au participat grupuri de medici si spitale in incercarea de a defini termenul „la termen” in ceea ce priveste sarcina.  In urma dezbaterilor, in Journal of American Medical Association (JAMA) a aparut un articol care a subliniat noi definitii:

Termen timpuriu: copiii nascuti la 37 si 38 saptamani

Termen complet:  copiii nascuti in saptamanile 39 si 40

Termen tarziu: copiii nascuti in saptamana 41

Dupa termen: bebelusii nascuti in saptamana 42 sau mai tarziu

Citeste despre saptamana 37 de sarcina

Este important sa ducem sarcina catre saptamanile 39 si 40, cele care in care bebelusul este perfect pregatit pentru a da piept cu noua lui viata. De aceea in cazul in care vrei sa faci cezariana, sau este necesar acest lucru nu te lasa influentata de termene dictate de plecare in concediu a medicului, de ziua vreunei rude sau de programul familiei. Singurul tau interes trebuie sa fie sanatatea copilului tau si, pe ultima suta de metri, asta inseamna sa il nasti in intervalul de timp in care este considerat „la termen”.

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!