Sari la conținut

Ceaiul de fenicul si sarcina

Ceaiul de fenicul a fost folosit pe scara larga de femei de sute de ani. Intotdeauna moasele si vracii au recomandat planta drept un remediu holistic pentru afectiunile sistemului reproducator feminin. In naturopatia moderna, feniculul ramane o optiune populara de tratament pentru complicatiile sarcinii si alaptarii.

Efecte estrogenice

Ceaiul de fenicul pare sa modifice in mod semnificativ nivelul de estrogen, un hormon feminin de reproducere implicat in conceptie, sarcina si alaptarea. Un studiu din 1980 publicat in "Jurnalul de Etnofarmacologie", a sugerat ca proprietatile estrogenice ale ceaiului de fenicul lui provin de la compusii anetol, photoanetol si dianetanol, care se regasesc si in plante similare la gust, cum ar fi lemnul dulce si anasonul. Toate aceste plante au fost folosite de sute de ani pentru a creste productia de lapte matern, a regla menstruatia si induce travaliul la femeile gravide.

Efecte asupra sarcinii

Efectele ceaiului de fenicul de modificare a hormonilor pot induce si facilita nasterea, atunci cand sarcina si-a depasit termenul. Cu toate acestea, ca si in cazul altor plante, ceaiul de fenicul este considerat sigur doar atunci cand este utilizat sub indrumarea unei moase sau a unui obstetrician calificat. Nu exista studii care sa fi investigat siguranta ceaiului de fenicul atunci cand acesta este utilizat in cantitati medicinale in timpul sarcinii. Teoretic, acesta ar putea duce la travaliu prematur daca este folosit prea devreme in timpul sarcinii. Ceaiul de fenicul, de asemenea, poate traversa placenta si perturba sistemul endocrin al unui copil in curs de dezvoltare. Nu bea ceai de fenicul in sarcina inainte de a vorbi cu medicul tau.

Efecte asupra alaptarii

Dupa sarcina, unele mame beau ceai de fenicul pentru a creste productia de lapte. Consultantii in lactatie recomanda ceaiul de fenicul ca o metoda pentru imbunatatirea reflexului de ejectie a laptelui. Cu toate acestea, ei au constatat ca dozele prea mari pot reduce de fapt productia de lapte. Un raport din "Jurnalul de Chirurgie Pediatrica", a remarcat ca bebelusii de sex feminin expusi la cantitati foarte mari de ceai de fenicul au dezvoltat o conditie prin care li s-au dezvoltat prematur sanii. Aceasta conditie alarmanta ar putea aparea, teoretic, atunci cand compusii din fenicul trec in laptele matern. Mamele care alapteaza trebuie sa consulte un medic pediatru sau un consultant sau alaptare inainte de a folosi ceai de fenicul.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!