Sari la conținut

Febra in sarcina

Febra in timpul sarcinii poate afecta sanatatea bebelusului.

Articolul nu este menit sa te sperie ci doar sa te informeze si sa te faca sa devii constienta ca este periculos sa ai febra timp indelungat in timpul sarcinii si este bine sa apelezi imediat la medic.

La inceputul acestui an in editia online a revistei Pediatrics a aparut un articol care arata ca febra in timpul sarcinii este asociata cu un risc mai mare pentru bebelusi de a avea probleme de sanatate.

Nu este primul studiu de acest fel, altele dinaintea sa, legand febra din timpul sarcinii de un risc crescut de autism si de probleme de dezvoltare. La fel, studiile facute pe mamifere au asociat expunerea la febra din primul trimestru de sarcina cu defecte ale membranelor extraembrionare, ale placentei sau a circulatiei materno-fetale, rezultand in retard de crestere, malformatii si, pe termen lung, cu o functie congnitiva deficitara. Ceea ce nu se stie este cat de mult din aceste studii poate fi extrapolat la expunerea prenatala umana la febra.

Citeste si despre gripa in timpul sarcinii.

Studiul despre care vorbim a extras date din studiile de epidemiologie pentru a stabili o legatura intre febra materna si problemele de sanatate ale bebelusului, totul pornind de la faptul ca 1 din 5 femei declara ca a avut febra in timpul sarcinii.

Julie Werenberg Dreier doctorand la Institute of Public Health de la University of Southern Denmark, Esbjerg si colegii sai au analizat 46 de investigatii publicate pe PubMed, Web of Science si biblioteca Cochrane care au mentionat febra maternala in primul trimestru sau inainte de concepere.

Analiza a relevat risc crescut pentru copiii expusi la febra materna in utero pentru trei clase de probleme de sanatate: defecte de tub neural, defecte congenitale de inima si despicaturi orale. Cercetatorii au identificat un risc crescut de 1,5 pana la 3 ori mai mare pentru expunerea in timpul primului trimestru la febra pentru 9 studii de caz pentru defecte de tub neural, 5 studii de caz pentru despicaturi orale si 7 metaanalize cu efecte fixe pentru defectele congenitale de inima.

Alte probleme au inclus deficiențe ale membrelor, defecte renale, malformații anorectale, defecte de urechi, cataracta si boli alergice, dar foarte putine studii sunt disponibile. Analiza nu a gasit o asociere intre expunerea la temperatura ridicata materne in utero cu avortul spontan, nasterea unui copil mort, sau nastere prematura.

Ceea ce este foarte important este faptul ca s-a demonstrat ca riscurile scad odata cu folosirea medicamentelor antipiretice. De aceea este imperios necesar sa mergi la medic daca ai febra si sa ii ceri ajutorul pentru a-ti da medicamentele potrivite.

Cercetatorii au concluzionat ca au "gasit dovezi substantiale care arata impactul negativ al febrei mamei in timpul sarcinii." Ei sugereaza ca studiile viitoare sa se desfasoare in perspectiva, sa se evalueze rezultatele pe termen lung si sa se ia in considerare durata si gradul de febra.

Studiul nu a luat in considerare cauza febrei, tipul de infectie care a generat-o. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    Caloria.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!