Sari la conținut

Gazul ilariant la nastere

Folosirea gazului ilariant la nasterea naturala pentru a reduce durerile este o practica medicala care s-a folosit cativa zeci de ani, inclusiv in Romania, pana cand s-a renuntat la ea in favoarea anesteziei epidurale. In ultima vreme s-a reintrodus insa, ca urmare a faptului ca femeile gravide cer tot mai multe optiuni in ceea ce priveste nasterea.

 

Ce este gazul ilariant

Gazul ilariant este considerat un analgezic usor format din oxigen si oxid de azot. El a fost descoperit pentru prima oara in 1776 si de atunci este folosit in medicina ca modalitate de a reduce durerea.

La noi acum este cel mai des folosit in stomatologie, mai ales atunci cand este vorba despre lucrari care se fac copiilor. Desi acum cateva zeci de ani era des utilizat si in timpul nasterilor, in prezent metoda se mai intalneste numai in unele maternitati. In alte tari este insa inca la moda, majoritatea gravidelor folosindu-l. Printre acestea se numara Anglia si Australia. 

 

Ce efect are gazul ilariant

Gazul ilariant are drept efect faptul ca reduce durerea si, in acelasi timp, iti da si o stare de buna dispozitie. El dispare imediat din organism, efectul sau fiind simtit atunci cand il respiri si imediat dupa.

Nu se cunosc momentan efecte negative asupra fatului. Este posibil insa ca mama sa experimenteze greata, dureri de cap, reducerea capacitatii de concentrare, ameteala. Cu toate acestea, nu se poate spune cu siguranta cat anume este efectul gazului si cat efectul efortului pe care il presupune nasterea.

Un caz din Olanda a atras insa atentia asupra faptului ca nu toate efectele sale sunt cunoscute. Astfel, personalul medical care il folosea des, s-a confruntat cu risc crescut de avort si copii cu defecte congenitale. 

 

Gazul ilariant la nastere

Pentru administrarea gazului ilariant nu este necesara prezenta unui anestezist. Mama poate hotari singura, apasand un buton, cand are nevoie de acesta pentru a reduce durerea din timpul contractiilor. Se recomanda sa fie utilizat atunci cand contractia incepe, pentru ca atunci cand ajunge la cea mai mare intensitate a sa sa fii deja sub efectul gazului.

Nu asupra tuturor persoanelor gazul ilariant are acelasi efect. Unele spun ca nu au mai simtit deloc durerea. Altele ca le-a ajutat atenuand-o, facand-o suportabila. Sunt si cei care considera ca nu a avut niciun efect. Pe de alta parte, durerea nu este ceva contorizabil exact, avand si o componenta psihica importanta. Multe moase il recomanda pentru ca face ca viitoarea mamica sa fie mai putin stresata si mai cooperanta, raspunzand la cererile medicilor.

Nu este o siguranta ca daca folosesti gaz ilariant nu mai este necesar sa folosesti si anestezi epidurala. De fapt se intampla destul de des ca ele sa fie folosite impreuna, observandu-se faptul ca totusi anestezia epidurala a fost ceruta mult mai tarziu.

Gazul ilariant are un puternic efect pozitiv asupra psihicului si prin faptul ca mamele se simt in control, ele stabilesc cand sa reduca durerea si cand sa intrerupa administrarea calmantului. Ceea ce este destul de inedit in peisajul autohton al nasterilor unde mamele arareori se simt in controlul propriei nasteri. 

In plus, este o noua optiune pentru mamele care vor sa nasca natural, fara anestezie, si cauta modalitati de a-si atinge acest scop. O alternativa este sa nasca folosind hipnoza. Alta, sa apeleze la gaz ilariant, care nu ia durerea cu totul, insa este suficient pentru a te ajuta sa treci prin clipele cele mai grele.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!