Sari la conținut

Gemeni univitelini si bivitelini

Sarcina gemelara este cea in cazul careia in uter se dezvolta doi feti si nu unul. O astfel de sarcina reprezinta 1% dintre toate sarcinile, aparitia ei fiind mai frecventa in cazul unui tratament pentru fertilitate. 

La randul ei, sarcina gemelara este de doua tipuri: sarcina monozigotica si sarcina dizigota. Ceea ce duce la exista a doua categorii de gemeni, gemeni “adevarati” si gemeni “falsi”.

Gemenii falsi sau bivitelini provin din fecundarea simultana a doua ovule diferite de catre doi spermatozoizi, in cursul aceluiasi raport sexual. Rezulta doi zigoti diferiti care se vor implanta nul langa altul in uter. Copii pot semana, dar nu mai mult decat seamana intre ei fratii si surorile. Pot fi de acelasi sex sau de sexe diferite, dupa cum o dicteaza repatitia intamplatoare a spermatozoizilor. Cel mai des insa se intampla ca unul sa fie fata si celalalt sa fie baiat.

Acest tip de sarcina cu doi zigoti reprezinta doua treimi din cazurile de sarcini gemelare.

Foto de aici.

Intr-o treime din sarcini in general un singur spermatozoid fecundeaza un singur ovul, care conduce la un ou unic. Gemenii adevarati sau nivitelini reprezinta acele cazuri speciale cand din diferite cauze inca neexplicate complet, oul unic se va separa in doua parti egale care se vor dezvolta independent.

Cele doua oua rezultate din diviziune, riguros identice, vor da nastere la doi copii asemanatori, care au primit acelasi patrimoniu genetic. Ei sunt intotdeauna de acelasi sex si prezinta o asemanare izbitoare.

Cu toate ca seamana foarte tare, poti fi foarte diferiti in ceea ce priveste personalitatea. Foto: National Geographic.

 

Astfel de sarcini se caracterizeaza prin faptul ca exista o singura placenta, uneori si un singur sac gestational. In acest caz riscurile de malformatii sunt crescute. Desi rar, se poate intampla ca gemenii sa aiba unele organe comune, vorbindu-se atunci de gemeni siamezi.

 

Gemeni identici in saptamana 15. Ei au aceeasi placenta si sac gestational propriu, insa mult prea subtire la aceasta varsta ca sa se poata vedea la ecografie. Imagine de aici.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!