Sari la conținut

Ghidul hormonilor in timpul sarcinii

Organismul feminin se afla sub controlul hormonilor care controleaza sarcina, in perioada in care femeia este fertila, indiferent daca este sau nu insarcinata. De aici si ciclul menstrual. Practic organismul feminin se comporta ca si cum ar urma sa apara o sarcina, in primele 10-13 zile ale ciclului menstrual. Daca sarcina apare, hormonii au o evolutie speciale care intretin si constroleaza sarcina, nasterea si procesul de alaptare. Daca sarcina nu apare, tot ciclul se reia.

In cursul sarcinii hormonii specifici si hormonii feminini "colaboreaza". Fiecare are functia sa! Principalii hormoni de sarcina sunt HCG, progesteron, estriol, prolactina, ocitocina.
 
HCG-ul, este numit si hormonul test, fiind primul care apare dupa momentul conceptiei, si care este indicatorul prezentei sarcinii. In fiecare luna, in momentul ovulatiei, ovocitul coboara prin trompa uterina in cautarea unui spermatozoid. Daca acesta este prezent, are loc fecundarea. Ovulul isi continua apoi calea si o saptamana mai tarziu se implanteaza in uter, lucru care se intampla in aproximativ a 20-a zi a ciclului.
 
Aceasta implantare declanseaza producerea unui hormon numit HCG (gonadotropina corionica umana), de catre celulele viitoarei placente. Prezenta sa este verificata in testul de sarcina. HCG-ul este detectabil dupa noua zile de la ovulatie si fecundare, iar secretia acestuia se dubleaza la fiecare doua-trei zile. Acest hormon este asociat cu aparitia starii de greata. Nivelurile de HCG ating cota maxima la opt saptamani de sarcina si scad intre saptamanile 14 si 18 de amenoree, cand dispare si greata.
 
Interesant este faptul ca secretia HCG-ului este variabila de la o sarcina la alta si este marita in cazul sarcinii gemelare.
 
La nivelul ovarului, foliculul golit de ovulul sau se umple de celule de culoare galbena: se formeaza corpul galben. Acesta persista gratie nivelului mare de HCG si secreta progesteron si estrogen timp de opt saptamani, pana cand se formeaza placenta, care are la randul ei rol secretor si regleaza legaturile dintre mama si copil.
 
Progesteronul,
un hormon indispensabil pentru sarcina. Acesta este responsabil de  implantarea embrionului, sprijina ingroasa mucoasa uterine. Produs de corpul galben la inceputul sarcinii, el este in intregime secretat de placenta incepand din a 12-a saptamana de sarcina. In timpul celor noua luni, dozarea sa permite testarea bunei activitati a placentei.
 
Estriol este un hormon responsabile de dezvoltarea uterului. Placenta secreta cantitati tot mai mari de estrogen (mai ales sub forma de estriol) pana la sfarsitul sarcinii. Acest aport incurajeaza proliferarea celulelor endometriale si cresterea uterului. Daca la inceput placenta are doar cativa lungime si aproximativ 50 de grame, la termen ea isi mareste de o mie de ori volumul initial si cantareste mai mult de un kilogram.
 
Hormonii alaptarii apar in cursul sarcinii, inca din luna a patra de sarcina, dar cantitatea in sange este mica. Cu toate acestea sunt responsabili de modificarile care se produc in cursul sarcinii la  nivelul sanilor. Sub actiunea combinata a progesteronului si estrogenului, sanii se schimba rapid in volum si aspect: glandele mamare si sfarcurile se maresc. Dintr-a cincea saptamana de sarcina, mai intra un hormon in scena: hormonul lactogen placentar, care stimuleaza cresterea si diferentierea glandei mamare. La sfarsitul sarcinii, sub efectul prolactinei, produsa de hipofiza, celulele glandulare incep sa secrete colostru. Acesta este primul lichid pe care il va suge copilul, laptele urcand doar incepand cu a treia zi de alaptare.
 
Ocitocina controleaza travaliul si nasterea. Inainte de nastere, hipofiza fabrica si apoi elibereaza ocitocina. Acesta va actiona asupra cervixului si uterului, favorizand aparitia contractiilor. Ocitocina poate fi administrata si intravenos pentru a declansa artificial nasterea. Injectata inainte de nastere, ocitocina reduce riscul de hemoragie postpartum si ajuta uterul sa se micsoreze mai usor, scrie whattoexpect.com.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


  adevarul.ro