Sari la conținut

Obiceiuri ciudate cu bebelusi pe glob

Dupa ce ca s-a chinuit atat sa iasa la lumina, sarmanul copil este supus si la tot felul de ritualuri bizare...

 

Nu doar procesul nasterii este plin de implicatii mistice, ci si noul membru al familiei, o mogaldeata care trebuie sa treaca prin tot felul de ritualuri menite sa-i asigure un viitor luminos si-un cont in banca generos. Oricat ar fi evoluat tehnologia pana astazi, tot mai exista comunitati in care incantatiile bat serviciile medicale de urgenta sau orice aplicatie de puericultura pentru smartphone. Puiul tau s-a bucurat de multe zile netulburate de hrana si somn dupa nastere? Ce noroc pe el! Iata prin ce-ar fi trebuit sa treaca in alte colturi ale Pamantului:

 

In Egipt, ar fi pus intr-o sita

Abia in a saptea zi de viata este recunoscuta, in mod oficial, existenta copilului in Egipt. Atunci are loc ceremonia numitra Sebooh in timpul careia bebelusul – imbracat intr-o rochita alba – este pus intr-o sita si „cernut” usor de catre mama, pentru a fi obisnuit cu ciudateniile vietii. Apoi, este intins pe jos si i se asaza un cutit de-a lungul pieptului pentru alungarea spiritelor rele, iar musafirii presara graunte, obiecte din aur si cadouri in jurul lui – evident, pentru a-i ura o viata plina de abundenta. Mama paseste peste copil de cateva ori, tot pentru a alunga spiritele nefaste, in timp ce restul se angajeaza in incantatii menite sa-l faca pe copil supus si ascultator mamei sale. In cele din urma, se alege numele copilului printr-un ritual de aprindere a lumanarilor.

 

In Bali, n-are voie sa atinga pamantul

Pana la varsta de trei luni, bebelusii nascuti in Bali n-au voie sa atinga pamantul, dat fiind ca sunt considerati puri, iar acest tip de contact i-ar murdari. Astfel incat toata lumea din familie si chiar din comunitate se mobilizeaza pentru purtarea in brate (sau in „carpe”) a copilului in aceasta perioada.

 

In Irlanda, e murdarit cu tort

Stiam ca scotienii sunt zgarciti, dar ilandezii chiar fac economii la tortul de botez. Pentru ca pastreaza etajul cel mai de sus al tortului de nunta pentru asta. Si, in afara de faptul ca isi servesc musafirii cu tort (de)congelat, mai si presara cateva firimituri pe frunteaza bebelusului proaspat botezat pentru noroc in viata. Bonus, mai pastreaza si niste sampanie, tot de la nunta, cu care sa umezeasca teasta celui mic, cu acelasi scop.

 

In China, li se stimuleaza organele genitale

Mare-i gradina Domnului, mai ales in China, unde minoritatea Manchu isi arata afectiunea fata de nou-nascutii lor intr-un mod foarte ciudat: organele genitale ale fetele sunt gadilate, iar baietii primesc adevarate felatii de la mamele lor. Colac peste pupaza, aceste gesturi nu sunt considerate deloc sexuale, dar saruturile pe fata, da; astfel incat parintii din comunitatea Manchu nu-si pupa niciodata copiii pe fata!

 

Tot in China, se dau cadou oua rosii

Pentru a sarbatori prima luna de viata a copilului, rudele si prietenii vin in vizita cu cadouri pentru acesta. La randul lor, parintii bebelusului ofera musafirilor daruri, cele mai frecvente fiind ouale rosii, ceea ce inseamna viata fericita si armonioasa pentru toti cei care le primesc.

 

In Guatemala, sunt bagati in apa cu gheata

Ti-ai facut o gramada de griji ca apa de baie nu-i suficient de potrivita in primele zile ale bebelusului tau? In comunitatile Maya nici nu se pune problema de asa ceva: mamele din aceste tari calduroase precum Guatemala isi baga copiii una-doua in apa cu gheata, pentru a-i scapa de supraincalzire si iritatii ale pielii. In general, mayasii cei mici urla continuu pe parcursul acestui ritual, dar mamele nu par deranjate de asta. Din contra, spun ca bebelusii adorm imediat dupa!

 

In Armenia, isi aleg viitorul la primul dinte

Ceea ce facem noi la petrecerea de mot – adica alesul de obiecte de pe tava pentru „prezicerea” viitorului – armenii o fac la aparitia primului dinte al bebelusului, in cadrul unei ceremonii numite Agra Hadig. In functie de abilitatile sale motorii la acea data, copilul este plasat pe o suprafata (masa, podea) si inconjurat de diverse obiecte „premonitorii”: stetoscop, seringa, centimetru, papiota, foarfeca, pieptene, masina, chei, bani etc. Functioneaza ca la noi: obiectele alese sunt simboluri ale domeniilor in care viitorul adult va avea succes.

 

In Nigeria, trebuie sa guste diverse substante

In minoritatea Yoruba din Nigeria, in a saptea zi dupa nasterea unei fetite si, respectiv, in a noua zi dupa nasterea unui baietel, pe buzele mamei si bebelusului se pun diverse substante pentru gustat: apa – ca sa n-aiba dusmani, ulei de palmier – ca sa aiba viata usoara, bitter Kola (un tip de oleaginoasa din Nigeria) – ca sa aiba viata lunga, sare si piper – ca sa aiba o viata dulce, plina de aventuri, fericire si substanta.

 

In Pakistan, sunt rasi in cap

Nu-i vorba, si noi facem asta, dar nu la sapte zile de la nastere! In Pakistan exista o ceremonie musulmana numita Aqiqah, in cadrul careia bebelusul este ras in cap, iar cantitatea de par rezultata este egalata de o cantitate de argint, aceasta din urma fiind donata in scopuri caritabile. Motivul pentru care se face asta este acelasi ca la noi: ca parul copilului sa creasca mai des si mai repede.

 

Sursa foto articol: motherandbaby.com.au

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!