Sari la conținut

Obligatiile angajatorului ( si sanctiuni ) stabilite de Legea protectiei maternitatii

Legea Protectiei maternitatii la locul de munca a fost publicata in 2003 si revizuita in 2011. Textul integral al legii poate fi citit aici.

 

Cateva din cele mai importante puncte in ceea ce priveste protectia gravidei

Gravida poate sa-si continue preocuparile dinaintea sarcinii, daca acestea ofera o solicitare usoara sau medie. 

Se va evita oboseala, in special cea prelungita. Gravidele cu risc obstetrical crescut beneficiaza de asistenta prenatala si conditii de munca adecvata.

Femeile gravide si cele care alapteaza nu vor putea fi folosite la locuri de munca grele, periculoase si contraindicate medical. Nu pot fi chemate la ore suplimentare. Trecerea la un alt loc de munca se face fara scaderea salariului.

Femeile gravide incepand din luna a IV a si cele care alapteaza nu vor fi repartizate la munca de noapte. Femeile cu copii bolnavi mai mici de 3 ani li se acorda concedii platite pentru ingrijirea acestora. Femeile cu copii in varsta de pana la 6 ani, pe care ii ingrijesc, pot lucra cu 1/2 norma.

Concediul de maternitate de un an este platit. Medicul poate cere incetarea activitatii gravidei sau schimbarea locului de munca, atunci cand acesta influenteaza negativ sarcina.

Totodata se va tine seama de anumite meserii care implica ridicarea de greutati, prelungirea ortostatismului, trepidatii puternice, obligatia de a mentine un anumit ritm de lucru, factori ce influenteaza negativ starea de gestatie. Munca in gospodarie se accepta, dar sa nu fie prea obositoare. Se vor evita efortul prea mare la spalatul rufelor, scuturatul covoarelor, spalarea geamurilor, urcatul pe scara la inaltime. Sunt contraindicate ridicarea, impingerea sau caratul greutatilor mari.

Femeile gravide nu pot fi concediate nici in perioada sarcinii si nici a concediului de maternitate de doi ani. Concedierea se poate face numai la 6 luni de la revenirea la munca. Aceste dispozitii nu se aplica in cazul in care angajatorul este in procedura de faliment.

Salariatele ale căror raporturi de muncă sau raporturi de serviciu au încetat din motive pe care le consideră ca fiind legate de starea lor, au dreptul să conteste decizia angajatorului la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia, conform legii. Acţiunea în justiţie a salariatei este scutită de taxa judiciară de timbru şi de timbru judiciar.
 
 
Ce obligatii aveti, ca angajator, in raport cu salariatele gravide?
 
 
- de a instiinta, in termen de 10 zile lucratoare de la data la care ati fost anuntat in scris de catre o salariata ca este gravida, lauza sau alapteaza, medicul de medicina a muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea;
 
- de a pastra confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si de a nu anunta alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca, cand starea de graviditate nu este vizibila;
 
- de a preveni expunerea acestor salariate la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea;
 
- de a nu permite salariatelor sa revina la locul de munca in cele 42 de zile de concediu postanatal obligatoriu;
 
- de a include in regulamentul intern prevederi privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a salariatelor gravide, lauze sau care alapteaza;
 
De aici.
 
 
Ce este considerat din punct de vedere al legii a fi riscant
 
LISTA minimală a agenţilor, procedeelor şi condiţiilor de muncă susceptibile să prezinte un risc specific de expunere
 
A.Agenţi
1.Agenţi fizici, consideraţi ca agenţi cauzali pentru leziuni ale fetusului şi/sau dezlipirea de placentă, în special:
a)şocuri, vibraţii sau mişcări bruşte;
b)manipularea manuală de mase grele, implicând riscuri în special la nivelul coloanei vertebrale dorsolombare;
c)zgomot;
d)radiaţii ionizante;
e)radiaţii neionizante;
f)ambianţe termice extreme, reci sau calde;
g)mişcări şi poziţii de muncă, deplasări (fie în interiorul, fie în exteriorul unităţii), oboseală mentală, fizică, alte eforturi fizice legate de activitatea salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)–e).
 
2.Agenţi biologici
Agenţii biologici din grupele de risc 2, 3 şi 4, definite astfel conform legislaţiei în vigoare, în măsura în care se cunoaşte că aceşti agenţi sau măsurile terapeutice cerute de existenţa lor pun în pericol sănătatea femeii gravide şi a copilului ce urmează a se naşte şi în măsura în care nu figurează în anexa nr. 2.
 
3.Agenţi chimici
Următorii agenţi chimici, în măsura în care se ştie că pun în pericol sănătatea femeii gravide şi a copilului ce urmează a se naşte şi în măsura în care nu figurează în anexa nr. 2:
a)agenţii cancerigeni şi/sau mutageni, în măsura în care nu sunt menţionaţi în listele de valori limită de expunere profesională la agenţi chimici şi pulberi din normele generale de protecţie a muncii şi în măsura în care nu figurează în anexa nr. 2;
b)agenţii chimici prevăzuţi în lista de valori limită de expunere profesională la agenţi chimici din normele generale de protecţie a muncii;
c)mercurul şi derivaţii săi;
d)medicamentele antimitotice;
e)monoxidul de carbon;
f)agenţii chimici periculoşi cu cale de absorbţie cutanată.
 
B.Procedee
Procedeele industriale ce pot duce la apariţia cancerului, prevăzute în normele generale de protecţie a muncii.
 
C.Condiţii de muncă
Activităţi subterane miniere.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!