Sari la conținut

Pemfigoidul gestațional – cauze și tratament

Sarcina este una dintre cele mai fericite perioade din viața unei femei. Cu toate acestea, sarcina nu este neapărat și o perioada ușoară pentru viitoarea mămică. Printre problemele care pot apărea în timpul sarcinii se numără și pemfigoidul gestațional.

Ce este pemfigoidul gestațional?

Pemfigoidul gestațional este o dermatoză vezicală autoimună, specifică sarcinii. Manifestările sale clinice sunt similare cu pemfigoidul vezicular.

De ce apare pemfigoidul gestațional?

Pemfigoidul gestațional este cel mai adesea declanșat în al treilea trimestru. Cu toate acestea, poate apărea în oricare dintre cele trei trimestre sau chiar după naștere.

Ceea ce produce leziunile cutanate este un proces autoimun care implică anticorpi. Asta înseamnă că sistemul imunitar începe în mod greșit un atac asupra pielii.

Cu toate acestea, pemfigoidul gestațional se poate trata în termen de două luni de la naștere, cu excepția cazurilor rare în care poate dura mai mult. Conform studiilor din Orphanet Journal of Rare Diseases, pemfigoidul gestațional apare la aproximativ 40.000-50.000 dintre sarcini.

Manifestările clinice ale pemfigoidului gestațional

Mâncărimea este simptomul prefominant al acestei afecțiuni care, uneori, poate duce la apariția leziunilor cutanate.

Mâncărimea începe în regiunea periombilicală, unde vor apărea o varietate de papule roșii. Acestea sunt plăci eritematoase urticariforme sau leziuni de tip eritem multiform. Apoi, după aproximativ 3 săptămâni, papulele se transformă în niște puncte roșii, umplute cu lichid.

Leziunile care au fost inițial localizate încep să se răspândească pe abdomen, extremități și restul corpului. Cu toate acestea, afectează rar mâinile și fața.

În 75% dintre cazuri, boala s-a reactivat la naștere. Cu toate acestea, leziunile pemfigoide gestaționale dispar, de obicei, în decurs de 15 săptămâni de la naștere, fără a lăsa pete sau cicatrici.

► Citeşte şi: Urticaria, în timpul sarcinii: cauze, tratament și remedii naturale

Cum se confirmă diagnosticul de pemfigoid gestațional?

Diagnosticul definitiv va fi dat în cabinetul specialistului, în urma simptomelor și semnelor pacientului. Conform criteriilor medicului și a constatărilor clinice la momentul examinării fizice, acesta va indica dacă va fi necesară o biopsie a leziunii.

Această procedură implică utilizarea anesteziei locale și îndepărtarea unei porțiuni a leziunii pentru analize de laborator.

Tratamentul și gestionarea pemfigoidului gestațional

Tratamentul pemfigoidului gestațional va depinde de stadiul leziunilor cutanate și de severitatea lor. Două dintre premisele tratamentului conform clinicilor dermatologice sunt:

  • Ameliorarea mâncărimii gravidei.
  • Evitarea aparițiilor de noi leziuni cutanate.

Corticosteroizi

În cazurile ușoare, medicii prescriu creme corticosteroide topice, pentru a reduce mâncărimea și inflamația zonei vătămate. În timpul sarcinii, sunt de preferat corticosteroizii topici ușori sau moderați față de cei puternici sau foarte puternici.

Antihistaminice

Este posibil să se combine corticosteroizi topici și tratamente antihistaminice orale, pentru a spori efectul în reducerea mâncărimii. Antihistaminicele de a doua generație (cetirizină, levocetirizină și loratadină) sunt cele mai bune pentru a fi utilizate, în timpul sarcinii.

Măsuri de igienă și îngrijire

În cazurile ușoare, medicii vor recomanda implementarea anumitor măsuri acasă pentru a reduce mâncărimea:

  • Menținerea pielii la o temperatură puțin mai scăzută decât cea normală și hidratarea ei.
  • Folosirea îmbrăcăminții din bumbac 100% și evitarea țesăturile sintetice.


Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!