Sari la conținut

Principalele momente ale sarcinii, în viziunea unei gravide

Modul în care vezi tu o sarcină şi modul în care o vede un medic poate să fie destul de diferit.

Doctorul măsoară sarcina în săptămâni (săptămâni care au trecut de la ultima menstruaţie) şi în trimestre. O sarcină durează un jur de 40 de săptămâni. Se calculează o dată a naşterii încă de la începutul sarcinii, dar în foarte puţine cazuri naşterea se întâmplă atunci. Cele mai multe au loc cu o săptămână înainte sau după „data naşterii”.

Modul în care vezi tu o sarcină este diferit. Uite ce anume te preocupă pe tine:

Când să anunţi sarcina. Multă lume o anunţă după ce a trecut primul trimestru, întrucât atunci scade riscul de pierdere de sarcină. În plus, nici nu o mai poţi ascunde aşa de bine. În ce priveşte anunţarea oficială a companiei unde ești angajată este bine să afli că, dacă nu anunţi oficial, atunci nu eşti protejată prin lege pe perioada sarcinii.

Când începe să se vadă sarcina. Cel mai probabil în luna 3 – luna 4, sarcina începe să fie vizibilă. Poate că nu este momentul să începi chiar acum să îţi cumperi haine potrivite, dar îţi va fi mai dificil să te îmbraci. 

Când îţi auzi bebeluşul. Cel mai adesea de la primul consult. În săptămâna 10 bătăile de inimă ale bebeluşului se aud clar.

Când îţi vezi bebeluşul. Este destul de dificil să distingi ce se vede într-o ecografie. Însă, înspre 16 şi 20 de săptămâni, lucrurile vor fi mai clare. Şi, în plus, tot atunci poţi afla dacă ai fetiţă sau băiațel!

Când vei simţi bebeluşul. În general, între 16 şi 20 de săptămâni. La început foarte uşor, atât de uşor încât nu îţi va fi clar ce este. Apoi îţi vei vedea burta cu totul mişcându-se atunci când se cel mic va da din mâini și din picioare.

Cât de mult te vei schimba în sarcină. Fără îndoială aspectul ţi se va schimba destul de mult. Nu îţi va creşte numai burta, vor creşte şi sânii. Este posibil ca pielea să ţi se închidă la culoare sau părul să devină mai des. 

Dacă va fi sarcina greu de dus. Eşti mai obosită, mergi la toaletă mai des, nu mai ai energie, poţi avea diverse dureri – de la durerea de spate şi arsurile stomacale până la senzaţie generală de ameţeală. Toate acestea sunt normale în sarcină, deşi nu este obligatoriu să se întâmple neapărat aşa.

Cum este ultimul trimestru. Este dificil, însă trece repede. Burta va fi greu de purtat. Îţi va fi greu să dormi, să te îmbraci, să te încalţi, să urci scări, să intri pe uşă. În general, totul va fi mai dificil, dar, cum spuneam, trece repede.

Cum este când naşti. Ei bine, diferă mult de la caz la caz. Dar ia în calcul un singur lucru – dacă ar fi atât de rău ar fi atât de multe femei care au mai mulţi copii?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!