Sari la conținut

Saptamana 3 de sarcina

Stadiul de embrion este etapa cea mai critica si cea mai vulnerabila din toata perioada de dezvoltarea si ea tine primele sase saptamani de sarcina.

Dupa fecundarea ovulului acesta se divide si este pentru cateva zile foarte asemanator cu o mura, care stiintific se numeste blastocist. Este de dimensiuni foarte mici (pana la un milimetru cub) si numara, de la inceputul pana la finele saptamanii, de la 250 la 500 de celule... O opera de arta in miniatura! In paralel cu procesul de diviziune celulara, oul fecundat urca spre uter, fiind impins de cilii din trompa uterina si de miscarile ondulatorii ale acesteia. Se poate spune ca incepe timpul schimbarilor. Al marilor schimbari! 

Intre ziua a 4-a si a 7-a de la fecundare, blastocistul se fixeaza de peretele uterin, momentul fiind acelasi cu depasirea primului prag major de risc in pierderea spontana a sarcinii. Statistic, doar unul din patru ovule fecundate ajund sa se fixeze in mucoasa uterina.

O parte din celulele ovulului fecundat, care se multimplica prin diviziune, se va transforma in placenta si va incepe sa produca hormonul sarcinii, denumit gonadotropina corionica umana. Hormonul sarcinii este cel a carui prezenta este detectata in urina, la testul de sarcina. Acest hormon comanda ovarelor sa nu mai elibereze ovule sidetermina cresterea productiei de estrogen si testosteron, hormoni care blocheaza eliminarea mucoasesi uterine cu tot cu micul ghem de celule. Astfel, ghemul care se va transforma in embrion, apoi in fetus, si apoi in bebelus. 

In aceasta a treia saptamana de sarcina, prima de la conceptie, corpul femeii sufera o serie de schimbari majore generate de acesti hormoni.

 

Cum este bebele in a treia saptamana: mic si fragil

Stadiul de embrion este etapa cea mai critica si cea mai vulnerabila din toata perioada de dezvoltarea, mai ales pentru ca in primele sase saptamani de sarcina - socotite de la ultima menstruatie -, se formeza toate organele puiului de om si se diferentieaza segmentele corpului. Aceasta prima faza a sarcinii trebuie protejata in mod deosebit, orice factor extern nefavorabil, precum medicamentele, alcoolul, tutunul sau infectiile virale de care sufera mama, putand provoca tulburari sau malformatii grave. Acest risc reprezinta un argument in plus pentru planificarea sarcinii si pentru o exacta cunoastere a momentului conceptiei, astfel incat viitoarea mama sa poata proteja eficient scanteia de viata care i se implineste in pantece.

 

Cum se simte mama in saptamana trei

Hormonii feminini induc gravidei stari fizice nu tocmai placute. Somnolenta excesiva este o caracteristica a primelor saptamani de sarcina, iar senzatiile generale de disconfort gastric (greata, inapetenta) determina viitoarea mama sa prefere fructele, legumele, carnea slaba si laptele.

Astfel, doua lucruri sunt foarte importante: odihna, pentru ca in perioadele de repaus la orizontala vascularizare uterului creste de doua ori, iar in cele de somn, de patru ori, si alimentatia sanatoasa, iar tocmai pentru aceasta hormonii de sarcina genereaza somnolenta! Toate acestea contribuie decisiv la dezvoltarea si protejarea optima a embrionului, scrie baby zone.

Nu trebuie uitat ca ai nevoie de un aflux optim de acid folic, esential in dezvoltarea tubului neural al embrionului, structura din care se vor forma creierul si coloana vertebrala. 

 

Citeste si Saptamana 2 de sarcina

Citeste si Saptamana 4 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!