Sari la conținut

Saptamana 5 de sarcina

Incepe a doua luna oficiala de sarcina, iar bebelusul tau este un ghem de celule care se divide in interiorul uterului, cu o viteza ametitoare. Concentratia hormonilor care sustin si intretin sarcina creste de la o zi la alta. Pana in saptamana a 5-a, doar una din trei femei stiu ca sunt insarcinate. Restul pun starile specifice sarcinii pe o alta cauza fizica. Saptamana a 5-a este momentul adevarului, saptamana in care dispar dubiile. Ciclul menstrual lipseste la apel pentru prima data din momentul fecundarii ovulului.

In cursul acestei saptamani se vor intensifica toate simptomele care sunt caracteristice sarcinii: greata matinala (doar 50% dintre femei au acest simptom), senzatia de foame, oboseala si somnolenta. Un alt simptom comun este durerea de cap care este cauzata de cresterea concentratiei hormonilor care sustin si intretin sarcina. Un alt simptom este reprezentat de crestera secretiei vaginale, care are o culoare si un miros specific. Este foarte important sa respecti regulile de igiena, sa eviti contactul cu animalele de apartament care iti pot transmite toxoplasmoza, boala care compromite sarcina.

Ideal este ca aceasta saptamana sa faci prima baterie serioasa de analize dedicate femeilor gravide si, la recomandarea medicului care iti supravegheaza sarcina, sa incepi sa iei vitamine prenatale. Embrionul este supus riscului de avort spontan, la fel ca si in cursul saptamanilor anterioare. In urma evaluarii de specialitate este posibil sa ti se recomande o medicatie de sustinere a sarcinii, pentru reducerea la minimum a riscului de avort. Prescrierea unei asemenea retete nu trebuie sa te sperie, scopul fiind unul preventiv.

 

Cum arata bebe in saptamana 5 de sarcina

Cele mai interesante lucruri se petrec in launtrul tau. Viitorul tau copil are in acest moment circa doua grame si seamana foarte bine cu o samanta de mar. Cu toate ca este atat de mic, sistemul circulator este perfect definit, acesta fiind primul sistem care se organizeaza in evolutia intrauterina, ca structura in sine, iar inima incepe sa bata. Ritmul este dezordonat, cu 150 de batai pe minut. Sunetele nu pot fi receptionate decat cu aparatura performanta de specialitate.

Embrionul formeaza in aceasta saptamana structura celulara din care se va dezvolta capul, memebrele superioare si posterioare. Incepe si formarea sistemului nervos central. Se delimiteaza celulele din care se va forma creierul si incepe procesul de formare si dezvoltare al placentei si al sacului cu lichid amiotic.

Doua sfaturi pentru saptamana 5

1.   In aceasta faza a sarcinii aportul de calorii nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 300 de calorii nivelul zilnic pentru o femeie (in medie 2000 de calorii), iar o serie de alimente precum branzeturile fermentate, laptele nepasteurizat, mancarea de tip raw - care contine produse de origine animala crude, dar si cremele si preparatela care contin oua crude, trebuie neaparat evitate, scrie baby zone.

2.   In aceeasi masura trebuie hranit si psihicul, prin bucuria de a trai fiecare minut, fiecare ora si fiecare zi din aceasta minunata perioada. Ai toata lumea la picioare! Ai doua inimi!

 

Citeste si despre Saptamana 4 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 5 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!