Sari la conținut

Sfaturi de la educatorul prenatal Lamaze Maria Marmezan

Saptamana trecuta dna psiholog Maria Marmezan de la Cuibul Berzelor a raspuns la intrebarile voastre privind sarcina si nasterea. Iti prezentam mai jos sfaturile pe care ni le-a dat:

 

1. Sarcina si mancarea

* Senzatia de foame din timpul sarcinii e normala datorita hormonilor, pe de o parte si datorita micsorarii capacitatii stomacului pe de partea cealalta. Asta inseamna ca nu trebuie sa iei ceva sa nu-ti mai fie foame, fiindca dietele in sarcina sunt interzise, ci sa mananci echilibrat, putin si des. Sunt recomandate 5 mese pe zi si gustari intre ele.

* Gustul ciudat, uneori metalic resimtit de mamici e normal in sarcina. Alteori, mamicile nu au gust sau miros. Guma nu are nici un efect secundar daca va ajuta. Asa ca e ok. Cel mult ar putea sa creasca un pic cantitatea de saliva, insa daca asta nu te deranjeaza, nu va afecteaza cu nimic.

 

2. Complicatii in sarcina

In principiu, ar fi bine sa se renunte la fumat cu un an -doi inainte de conceptie. Daca nu a fost posibil, atunci fumatul trebuie sa fie cu moderatie, maxim 3-5 tigari pe zi. Legat de alcool, in sarcina se poate bea cu moderatie bere si vin. Tariile sunt interzise.

* Aminiocenteza nu e o procedura lipsita de riscuri. De aceea, nici nu se face decat daca este neaparata nevoie. Intrebarea mea pentru tine ar fi urmatoarea: daca rezultatul va fi unul probelmatic ai fi dispusa sa faci avort terapeutic? Asta pentru ca daca nu esti dispusa sa faci asta si vei pastra copilul asa cum e el, nu merita sa va supuneti riscului. Pe de alta parte, multe mamici fac amniocenteza si e ok. Desigur, e o interventie cu ceva riscuri, dar asa cum zic si fetele, daca ti-ai asumat decizia de a o face, gandeste pozitiv fiindca asta te va ajuta mai mult si pe tine, dar il va ajuta mai mult si pe bebe. Stresul mamei e stresul copilului.

 

3. Nasterea

Inductia este un proces care face travaliul infinit mai dureros. Chiar daca nu stai in orasul in care nasti, travaliul fiind destul de lung, iti permite sa faci un drum de 2-3 ore. Problema inductiei medicamentoase este ca face travaliul mult mai dificil, este mult mai greu si pentru bebe si poate sa-i provoace suferinta si in plus, riscul de a intra in cezariana creste destul de mult. 

* In Romania majoritatea nasterilor sunt pe masa de nastere, iar din punctul asta de vedere, spatarul tutror poate fi rabatat ca mama sa nu stea pe spate. De asemenea, unele clinici au si scaun de nastere.

* In mod normal, ai voie si este bine sa te plimbi in timpul travaliului. Daca cumva faci epidurala, atunci nu o sa te poti plimba fiindca vei fi imobilizata la pat pentru monitorizarea electronica fetala a bebelusului.

* Copilul ar fi foarte bine sa fie cu mama imediat dupa nastere pentru a putea benefica de ora "magica". Ar fi indicat sa se faca contact piele pe piele in primele doua ore de la nastere, in felul asta copilul beneficiaza de cocktailul de hormoni si de faptul ca este activ, cauta si gaseste sanul si initiaza alaptarea. Mama beneficiaza de cel mai inalt grad al hormonilor de dragoste, astfel incat relatia dintre ea si puiul ei sa se formeze pe o baza solida. Insa, la cat timp iti va fi adus e foarte subiectiv si depinde de situatie, de spital si de tine. Am vazut mamica care dupa cezariana si-a primit puiul la san cam la o ora si jumatate - doua, insa nasterea a avut loc intr-o clinica privata si parintii au fost fermi si clari cu ce vor. Comunicarea lor cu personalul medical a fost foarte politicoasa, diplomata, dar ferma.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!