Sari la conținut

”Noi”, după apariția copiilor

În ultima zi de vacanță la Oradea am avut timp să ieșim la plimbare doar noi doi. Am lăsat copiii cu mama și am plecat. Aveam nevoie să fiu cu el, să mergem unul lângă altul fără să vorbim, ca mai apoi să îi povestesc despre lucruri pe care le-am învățat despre mine în ultimele zile, despre vise, decizii și planuri, despre vacanța de vară și despre orice altceva nu apucăm să vorbim în general. În același timp am vrut să îl ascult, să știu ce are pe suflet.

Aveam nevoie să fim doar noi, fără copii care cer să jucăm Monopoly de oameni mari seara la 22:00 sau pe care trebuie să îi urmărești non-stop prin casă, fără un apartament ce așteaptă să fie curățat, rufe ce trebuie întinse, vase ce vor să fie spălate, jucării ce strigă să fie strânse și fără cămăși care trebuie călcate.

Pentru că da, după ce noi 2 a devenit noi 3 și apoi noi 4 există foarte multe lucruri care ”trebuie”. Timp pentru ”vreau” rămâne puțin, mult prea puțin.

5 lucruri de care un cuplu are nevoie după apariția copiilor

Cred că nu există cuplu care să nu treacă prin schimbări odată cu apariția copiilor. Și mai cred că pentru a traversa cu bine perioada asta grea de nesomn, diversificare (și altele) și pentru a ne adapta noii vieți e nevoie de o schimbare de perspectivă, de așteptări corecte, de înțelegere, implicare și de comunicare. Cel puțin asta este experiența noastră.

Perspectivă – Nu știu dacă a vorbi despre o viață de cuplu care are de suferit ajută pe cineva, pentru că nu trebuie să fie vorba de suferință. Apariția copiilor aduce cu sine o transformare și cere ca prioritățile să se schimbe pentru o vreme.

Așteptări – Intimitatea are mai multe valențe dacă stăm să le căutăm. Intimitatea poate fi într-un gest mic, într-o mângâiere, într-o plimbare în doi, într-o îmbrățișare, într-un simplu ”bună dimineața” sau ”noapte bună”. Dacă ne așteptăm ca totul să fie ca înainte de copii vom avea o surpriză nu foarte plăcută.

Înțelegere – Cine crede că viața unei mame care stă toată ziua cu cei mici acasă e ușoară nu a stat acasă o zi întreagă cu un copil. Orice femeie are dreptul la timp pentru sine, să își încarce bateriile, să ajungă la baie fără spectatori, să iasă din casă și să simtă că nu e doar mamă și gospodină. Cinstit mi se pare ca fiecare părinte să aibă câte puțin timp pentru sine și să se susțină reciproc pentru ca asta să se poată întâmpla.

Implicare – Sunt o femeie norocoasă să am un soț implicat. E adevărat că are program de corporație și că seara vine de cele mai multe ori dupa ora 19:00 dar se ocupă de copii, se joacă cu ei și e responsabil cu baia lor. Am avut și discuții de câteva ori, e adevărat, însă a înțeles că am nevoie de timp să mă reculeg, să scriu, să ajung la un salon din când în când. Mă bucur să aud că sunt tot mai mulți tați care se implică activ în creșterea copiilor. Până la urmă, în afară de alăptat, pot face orice.

(…)

Citește mai mult pe cristinaotel.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!