Sari la conținut

Ce i-am spus copilului meu, încă de când era mic

Cuvintele sunt extrem de importante, mai ales când ești părinte și trebuie să-ți educi copilul. Cuvintele și vorbele pe care i le repeți copilului au rolul de a-l încuraja pe acesta și de a-l ajuta să se dezvolte într-un mod sănătos.

Ce i-am spus copilului meu, încă de când era mic:

Nu este vorba despre ceea ce spui, ci despre cum o spui

Tonul este foarte important în comunicarea cu ceilalți. Cuvintele pot fi interpretate greșit, însă dacă tonul vocii este unul cald, cu siguranță mesajul va ajunge cum trebuie la persoana cu care comunicăm.

Întreabă întotdeauna „De ce?”

Curiozitatea reprezintă un avantaj și sunt mândră să văd că puiul meu nu se mulțumește cu suprafața lucrurilor. Este foarte important pentru un copil să rămână mereu curios.

Fiecare capitol se adaugă la povestea noastră

Întotdeauna am încercat să-mi inspir copilul și îi spuneam, adesea: “Viața este ca o carte mare, plină de capitole. Unele dintre ele sunt pline de bucurii, altele sunt mai provocatoare. Dar amintește-ți, fiecare capitol, oricât de dur ar fi, se adaugă la frumusețea și profunzimea poveștii noastre.”

Nu renunța niciodată

Un sfat pe care mă bucur că i l-am împărtășit copilului meu face referire la cât de importantă este perseverența. I-am spus că, indiferent de cât de grele ar părea lucrurile, să nu renunțe niciodată. Mergi înainte și crezi în tine!

Este în regulă să fii diferit

Cu toții suntem unici și acest lucru ne face să fim atât de speciali. Mi-am învățat copilul că este perfect normal ca oamenii să fie diferiți și că trebuie să acceptăm acest lucru.

Singura persoană pe care o poți controla ești chiar tu

Nu putem controla alți oameni și nici acțiunile lor, dar îți poți controla propriile acțiuni și propriile reacții. Este important să fii bun cu toată lumea, chiar și cu cei care nu sunt buni cu tine.

Spune “te rog” și “mulțumesc”

Bunele maniere nu ar trebui să dispară niciodată. Cu aceste simple cuvinte demonstrezi că ești o persoană politicoasă, că îi respecți pe ceilalți, dar, și mai important, că te respecți pe tine.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!