Sari la conținut

Cum îţi poţi simplifica viaţa ca să faci loc pentru ce este important

Dacă ar fi să găsim fraza comună a tuturor părinţilor, aceasta cu siguranţă ar fi „Nu am suficient timp”, indiferent cât de diferit am ales să ne creştem copiii. Toţi ne plângem că nu avem timp să facem toate lucrurile care ni se par importante.

Mulţi dintre noi nu încercam să rezolvăm în vreun fel această problemă. Sperăm că va fi mai bine în viitor şi tot amânăm lucrurile: vom face asta când vor fi copiii un pic mai mari, vom face asta când va veni vacanţă, vom face asta cândva.

Erica Lane, autorul cărţii How to Craft a Family Purpose Statement, a găsit o altă cale, aceea de a reduce zgomotul din viaţa sa pentru a face lucrurilor cu adevărat importante. Am să vă prezint paşii ei ca inspiraţie pentru a vă analiza şi voi viaţă şi să ajungeţi la una pe care o iubiţi cu adevărat.

Primul pas: să stabiliţi care sunt valorile familiei.

Pare greu de făcut, dar de fapt nu este chiar aşa de dificil. Nu trebuie desigur să le găseşti din prima secundă când te gândeşti la aşa ceva. În plus, sunt valorile familiei, aşa că toată lumea trebuie să participe. 

Se porneşte de la întrebarea: ce contează cel mai mult pentru noi? Se scrie totul pe hârtie. În timp, valorile cu adevărat importante se vor discerne singure.

Al doilea pas: trebuie să încercaţi să trăiţi în concordanţă cu aceste valori

De câte ori simţi că eşti mult prea copleşit de toate lucrurile pe care le ai de făcut atunci trebuie să te întorci iar la valorile fundamentale şi să tai din viaţa ta lucrurile care îţi ocupa timp şi care nu sunt atât de importante.

Uite care sunt concret lucrurile pe care le-a făcut Erica Lane

Alege cu mult mai mare grijă ce să citească. Acum nu mai citeşte decât lucrurile care o fac să se simtă bine cu alegerile pe care le-a făcut şi cu stilul de viaţă pe care l-a ales.

Şi-a organizat mai bine timpul petrecut pe internet pentru că a observat că tot are tendinţa de a se lăsa furată de un subiect sau altul. Acum îşi salveaza ce o interesează şi citeşte totul mai târziu.

Trage un pui de somn în timpul zilei. Pentru că o umple de energie şi îi dă senzaţia că viaţa sa este în controlul ei şi nu al lucrurilor care trebuiesc făcute.

Căută să facă lucrurile care îi aduc o mare bucurie. Şi da şi un exemplu – creşterea plantelor în casă. Mereu trebuie să cauţi lucruri care te bucura foarte mult şi să le pui în practică.

A angajat o bonă pentru 6 ore. Şi acest timp este folosit cât mai puţin pentru a rezolva treburi pentru casa şi serviciu. O mare parte din timp îl foloseşte pentru sine.

Face sport. Dar mai ales acel sport care îi face plăcere. Momentan este alergatul. Important este să alegi ceva care să simţi că este ceva ce faci pentru tine şi nu încă o sarcină în plus.

A renunţat la mitul productivităţii care mereu îţi cere să faci mai mult şi mai bine. În acest fel ajungi să nu te mai poţi bucura de viaţa ta în prezent.

Cum vi se pare un astfel de plan?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!