Sari la conținut

Cum poți fi mai fericit economisind

De câțiva ani, mi-am făcut o pasiune din a economisi. Mult timp am respins subiectul ăsta, pentru că simțeam că pierd dacă economisesc. L-am respins până când am făcut un tabel Excel, unde am inclus veniturile și cheltuielile familiei noastre și am văzut cât de mulți bani cheltui pe lucruri inutile sau care nu-mi aduc nicio bucurie.

Am realizat atunci cât de mult cheltui când sunt obosită, nervoasă sau pe pilot automat. Am realizat cât de mult cheltui atunci când nu mă organizez și nu îmi planific zilele. Aici, în căsuța Cristinei, vreau să vă povestesc fix despre ce fac eu (și noi, în familie) ca să economisesc.

O sumă fixă, care merge direct în contul de economii


Am stabilit o sumă fixă, pe care vrem să o economisim lunar. N-am făcut tot timpul așa. Uneori transferam ce mai rămânea. Alteori nu transferam nimic pentru că nu aveam ce. Însă de ceva timp, ne ținem constant și transferăm o sumă în fiecare lună în contul de economii.

În teorie, cel mai bine e ca acea sumă să fie transferată chiar la începutul lunii, nu la sfârșit când nu mai ai ce să transferi.

Evidență venituri și cheltuieli

Am ținut un tabel de cheltuieli și venituri pentru doi ani și de aici am văzut clar unde ni se duc banii și care sunt segmentele care nu ne aduc valoare. Acum nu mai ținem o astfel de socoteală (din lipsă de timp), dar mi-am propus să o reluăm pentru că veniturile noastre se vor schimba și aș vrea să avem o situație actualizată. După ce am ținut evidența atunci, am realizat că cheltuim foarte mult pe restaurante (din lipsă de organizare, nu neapărat că așa ne doream) și pe haine. Am redus aceste 2 segmente și s-a simțit diferența.

(...)

Citește mai mult pe cristinaotel.ro

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!