Sari la conținut

Daca imi pierd serviciul din cauza sarcinii?

A avea un copil inseamna impune sa iei in calcul si implicatiile pe care le are demersul tau asupra carierei, efectele asupra locului de munca si, evident, detaliile financiare.

Conform legii o femeie insarcinata este protejata la locul de munca. Asta inseamna ca femeia gravida are dreptul la concediu medical, ore libere platite pentru analizele si investigatiile obligatorii pe care trebuie sa le faca in cursul sarcinii, posibilitatea de adaptare a programului de munca si conditii sigure de munca.

Asta inseamna ca o femeie insarcinata nu poate sa munceasca in locuri care prezinta risc pentru ea sau pentru sarcina, iar angajatorul trebuie sa respecte indicatiile medicului care supravegheaza sarcina daca acesta recomanda anumite nevoi speciale. Angajatorul este obligat sa asigure un loc de munca sigur, pe masura pregatirii femei, dar fara reducerea salariului, daca activitatea nu este pe masura pregatirii si calificarii.

In plus, o femeie insarcinata a carei sarcina este inregistrata oficial si confirmata de medici are locul de munca protejat. Femeia insarcinata nu poate sa fie concediata, iar postul ocupat de aceasta nu poate sa fie restructurat.

Aceasta garantie pe care o ofera legea pentru locul de munca este valabila si la reintoarcerea la serviciu si dureaza o perioada de sase luni.

In cursul concediului de maternitate si al celui pentru ingrijirea copilului, postul ocupat de femeie este garantat. Iti poti pierde locul de munca in cursul concediului pentru cresterea copilului doar daca firma sau institutia la care lucrezi se desfinteaza.


In cazul locurilor de munca din sistemul privat o femeie insarcinata beneficiaza, in unele cazuri, de beneficii suplimentare. Trebuie spus ca in Contractele Colective de Munca pot fi mentionate prevederi speciale legate de perioada de sarcina, concediul pentru cresterea copilului si reintoarcerea la locul de munca. Ceea ce trebuie sa faci este sa te interesezi oficial si sa ceri respectarea acestora.



O femeie insarcinata intra in aceasta categorie protejata, numai dupa ce instiinteaza oficial conducerea unitatii in care lucreaza despre faptul ca este insarcinata, in baza unei adeverinte medicale.

Tot medicul este acela care poate face recomandari legate de locul de munca, asa ca este indicat sa-i spui medicului tau unde muncesti, ce inseamna munca ta astfel incat acesta sa evalueaza daca sarcina si dezvoltarea sigura a fatului este sau nu afectata.

Spre binele tau este recoamandat ca toate comunicarile legate de sarcina, cu angajatorul tau sa fie facute in scris, prin documente medicale, adeverinte, cereri scrise si decizii inregistrate ale angajatorului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!