Sari la conținut

Dau milităria jos din pod! – și alte expresii cu care noi, părinții de azi, ne-am făcut mari

Vremurile se schimbă atât de rapid, că nici nu ne vine să credem! Dacă mai ieri eram copii și auzeam, din gura părinților noștri, tot felul de expresii menite să ne facă să ne comportăm frumos, inducându-ne frică, teamă, astăzi, când ni le amintim, ni se pare că sună extrem de ciudat și nu le-am folosi sub nicio formă cu ai noștri copii (cel puțin, majoritatea dintre noi!).

Iată câteva expresii pe care cu siguranță le-am auzit cel puțin o dată (o dată pe săptămână, unii dintre noi), când eram mici, și pe care nu ar trebui să le transmitem mai departe generației care urmează:

1.    Dau milităria jos din pod! – Probabil una dintre cele mai folosite expresii spuse de părinții noștri, atunci când se săturau să tot încerce să ne convingă să facem un lucru: Nu ai făcut curat în cameră? Lasă că dau eu milităria jos din pod!, Nu vrei să înveți mai bine? Dau eu milităria jos din pod! – însemnând, desigur, că se vor comporta fără niciun strop de empatie cu noi, extrem de sever și uneori violent – adică exact ca în armată.

2.    Eu am fost ca tine, tu n-ai fost ca mine! – Da, niciodată nu aveai voie să încerci să arăți că știi mai multe decât părinții tăi, că era clar că vei auzi: vezi că eu am fost ca tine, tu nu ai fost ca mine! Dacă acum este încurajată autonomia copilului și sunt apreciate inițiativele lui, precum și progresele în domenii la care noi, părinții, nu puteam accede când eram copii (informatică pentru copii, spre exemplu), pe vremea noastră nu era deloc încurajată, cel puțin aparent, tendința copilului de a-și depăși părintele. Nu e alta, dar cum să mai auzim noi: Eu am fost ca tine, tu n-ai fost ca mine?!


3.    Te dau la poliție sau Te duc la doctor și îți face injecție – Vă întrebați de ce aveți un gol în stomac ori de câte ori simțiți miros de spital sau dacă vă oprește un polițist? O cauză posibilă ar putea fi expresiile de mai sus, auzite de la părinți, atunci când simțeau că pierd controlul asupra noastră. Decât să cobori la nivelul copilului și să încerci să îl înțelegi, să fii empatic și să stabilești sănătos limite, nu e mai rapid să apelezi la un fel de Bau-Bau!? E mai rapid, într-adevăr, dar nu și mai sănătos – copilul ajunge să crească simțind o teamă pentru acei oameni care au rolul de a face bine, într-o societate!


4.    Îți dau una de nu te vezi! – Când eram mici, palmele la fund erau parte dintr-o copilărie absolut normală. Probabil anormal era să nu fii un părinte care nu își lovește copilul, măcar din când în când. Așa că nu este de mirare că mulți dintre noi am crescut cu celebra Îți dau una de nu te vezi! Din fericire, aceste cuvinte sunt tot mai rar auzite în casele românilor și sperăm să dispară de tot, cât de curând!

5.    Eu te-am făcut, eu te omor – Locul întâi pentru cea mai dureroasă frază este cu siguranță câștigat de celebrul Eu te-am făcut, eu te omor! Deși nici părinții nu credeau în ea și cu siguranță nu ar fi mers atât de departe încât să ne ia viața pe care ei ne-au dat-o, cu siguranță transmite extrem de multă furie și lasă în urmă copii traumatizați de faptul că ar putea fi uciși chiar de părinții lor.

Suntem siguri că am putea scrie un articol de cel puțin 3 pagini, cu expresii care ne-au făcut mari,  dar vă îndemânăm pe voi să ne lăsați în comentarii cuvintele care pe voi v-au marcat cel mai tare, atunci când erați mici.  
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!