Sari la conținut

Dulceață de pere (fără zahăr)- din secretele bunicii

La noi în casă toate dulcețurile, inclusiv această dulceață de pere (fără zahăr), se prepară de mama mea, aka buni Dina. Numai ea știe cum să aleagă fructele, să le curețe, să le taie și să le păzească până fierb încetișor, la foc mic, mic de tot, în cuptor, ore în șir.

Magiunul de prune care a decorat tortul de la aniversarea primului an și cel din cornulețele fragede, tot de ea este făcut.

Suntem obișnuiți cu rețete de dulceață în care zahărul adăugat este într-o cantitate extrem de mare, uneori în aceeași proporție cu fructele chiar.

    Știai că se poate face dulceață și fără zahăr, foarte aromată, cu gust mult mai apropiat de fructul inițial și care să reziste peste iarnă, fără să se strice?

Pentru că de-a lungul timpului foarte multă lume mi-a cerut rețeta, ultima dată când am fost acasă la ai mei, am surprins în poze  tot procesul și am notat atent toate detaliile ca să le reproduc pe blog.

Iată care sunt secretele:

 •     fructele trebuie să fie proaspete și nealterate;
 •     dulceața trebuie lăsată să fiarbă timp îndelungat, la foc mic, în cuptor, timp de 12 ore (un fel de slow cooking). În acest fel, fructele scad (aproape la jumătate) și zaharurile din fructe se concentrează într-o cantitate mai mică. De aici gustul intens și dulce, natural;
 •     nu este nevoie să amesteci în oală;
 •     borcanele “se sigilează” cel mai bine întocându-le  cu fundul în sus, imediat după ce pui dulceața în ele;
 •     borcanele pline cu dulceață și închise cu capac se învelesc imediat în pături groase și se lasă la răcit lent (aprox. 24 ore).

Cum spuneam și mai sus chiar dacă nu are zahăr adăugat, dulceața de casă conține o cantitate mare de zaharuri naturale. De aceea nu este recomandată copiilor sub vârsta de 1 an. Lui Alex am început să îi pun din când în când dulceață în clătite când se apropia de 2 ani. Nici acum, la 4 ani nu abuzăm de ea. O mai mănâncă uneori pe pâine proaspătă cu unt.

Dacă vrei și tu să încerci această această rețetă de dulceață de pere (fără zahăr), găsești pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

(...)

Citeşte mai mult pe mamamag.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


  adevarul.ro