Sari la conținut

Greseli pe care le fac parintii atunci cand calatoresc cu masina

Mai jos aveti o lista de greseli foarte des facute de catre parinti atunci cand merg impreuna cu copiii in calatorii cu masina. Este vorba despre greseli de siguranta care ii pun pe cei mici in pericol. Si este ultimul lucru pe care ni-l dorim, ca piticii nostri sa pateasca ceva, nu?

 

1. Nu folosesc deloc scaun de masina

Scaunul de masina este incomod, recunosc. Ocupa spatiu mult, ceea ce este extrem de deranjant mai ales atunci cand pleci intr-o calatorie mai lunga si ai tone de bagaje. In plus, copilul arata clar ca nu se simte bine in el. Nu are o problema cu scaunul propriu zis, ci cu faptul ca nu are rabdare sa stea intr-o singura pozitie, nu ii place sa fie legat, se plictiseste. Sau se crede ca daca sta in fund singur, fara sprijin, atunci scaunul de masina nu mai este necesar.

Conform legii insa scaunul de masina este obligatoriu pana cand copilul are 12 ani sau minim 150 cm inaltime. De aici incolo poate folosi numai centura de siguranta a automobilului. 

 

2. Folosesc gresit centura de siguranta a automobilului

Centura de siguranta a masinii a fost conceputa special pentru persoane mai mari. Cand este vorba despre copii ea nu isi mai indeplineste functiile. Copiii pot aluneca sau, in momentul impactului, pot fi raniti foarte grav.

Mai mult de atat, multi parinti nu folosesc centura corect. Intrucat este incomoda, ei folosesc numai banda de la mijloc si pe cea care vine spre umar o pun in spatele copilului. Ce se poate intampla, in acest video.

Modul corect de a folosi centura de siguranta a automobilului este acesta

De aici.

Mai multe informatii despre cum transporti un bebelus in siguranta gasesti aici.

 

3. Tin copilul in brate

Este o situatie comuna intrucat care este locul care ii place copilului cel mai mult si mai mult - in bratele parintilor. El poate sa aiba un sentiment de siguranta acolo, insa tu ar trebui sa stii mai bine de atat. Nu este suficient daca tu porti centura de siguranta. Forta impactului iti poate smulge copilul din brate, chiar daca ai impresia ca nu este asa.

Daca il tii in brate si pui centura peste amandoi, atunci greutatea ta il va strivi pe copil, in niciun caz nu il va proteja.

 

4. Folosesc scaun de masina care nu este potrivit cu varsta

Scaunele de masina sunt concepute in functie de varsta copiilor, astfel incat ele sa isi poata indeplini rolul de protectie. Clasificarea lor se face astfel:

De aici.

 

5. Tin copilul pe scaunul din fata

La noi in tara este interzis prin lege sa faci acest lucru. Ceea ce este un lucru bun, altfel majoritatea parintilor care calatoresc singuri cu copiii ar face-o ca sa ii tina linistiti. 

 

6. Merg prea multi in masina

Pe langa faptul ca te paste o amenda daca faci asta, inseamna mai ales faptul ca cineva calatoreste fara centura de siguranta. Si cel mai adesea acesta este un copil. Pentru ca el poate fi tinut in brate. Si asa ne intoarcem la punctul 3.

 

 

7. Folosesc scaun de masina netestat / neomologat

Atunci cand cumperi un scaun de masina trebuie neaparat sa te uiti la eticheta. Ea te asigura ca nu cumperi un scaun contrafacut si ca el respecta normele de siguranta europene.

Imaginea din stanga iti indica modul in care arata o astfel de eticheta. Ce sens au toate acele cifre si litere poti afla de aici

Daca vrei un scaun cu adevarat testat, atunci alege unul dupa criteriile ADAC (cel mai mare club automobilistic din Europa). Ai aici o lista de scaune auto recomdate. Lista se schimba anual in functie de ce apare pe piata. 

 

 

8. Folosesc scaun de masina la mana a doua

E adevarat, este o modalitate excelenta de a mai salva niste bani si nu putini, intrucat scaunele de masina bune sunt scumpe. Insa trebuie sa stiti istoricul acelui scaun si in niciun caz sa nu cumparati un scaun care a fost implicat intr-un accident de masina.

 

9. Cumpara scaune ghidandu-se mai ales dupa pret

Ceea ce are repercursiuni atat in ceea ce priveste atat siguranta cat si calitatea. Poti sa cumperi un scaun contrafacut care doar pretinde ca ofera protectie, fara sa o faca. Sau unul din materiale proaste in care copilul transpira, aluneca, este inghesuit etc si va refuza sa se aseze in el. 

 

10. Nu dezactiveaza airbag-urile

Un copil este prea fragil pentru a suporta forta cu care explodeaza acestea, sa ca trebuie sa verifici daca ai airbag-uri in zona in care sta scaunul copilului si, daca ai, sa il dezactivezi.

 

Si, in caz ca nu am reusit sa va conving, cateva teste care te vor face imediat sa iei decizia corecta:

Alte recomandari de siguranta poti gasi aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Username-ul tău...

    Imi pare bine ca mai vad si articole de genul asta. Din pacate am vazut foarte multe masini in trafic cu copii lasati sa stea unde / cum vor ei prin masina. Eventual cu adultul care ii tine in picioare pe bancheta.
    Dar, serios....??!! .... pct. 1 "Scaunul de masina este incomod, recunosc. Ocupa spatiu mult, ceea ce este extrem de deranjant mai ales atunci cand pleci intr-o calatorie mai lunga si ai tone de bagaje. In plus, copilul arata clar ca nu se simte bine in el. "
    1. Scaunul NU ocupa mai mult spatiu decat un copil care se catara pe toata bancheta si se plimba de la un geam la altul. Mie mi se pare ca incomodeaza si soferul care are toata agitatia aia in ceafa. Traficul e suficient.
    Iar "tonele de bagaje" se tin in portbagaj sau la picioarele banchetei. Nu pe bancheta unde sta copilul.
    2. Copilul nu se simte bine? Pentru ca nu a fost pus de la inceput intr-un scaun. Regula simpla: Mami sta pe scaunul ei cu centura pusa, tati sta pe scaunul lui cu centura pusa, bebe sta pe propriul scaun cu centura pusa. Asa se merge cu masina si gata. La drumuri lungi copilul doarme mai comod in scaun.
    Dar foarte buna ideea articolului. Sper sa vad cat mai multe scaune de copii prin masini!

  • magda

    Punctul unu este empatie - inteleg problemele tale, acum asculta-ma si pe mine

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!