Sari la conținut

Indemnizaţiile mamelor, afectate de transferul contribuţiilor pe salariat

Decizia Guvernului de a transfera contribuțiile sociale de la angajator la angajat produce multe tulburări în rândul tuturor categoriilor sociale, iar mămicile şi viitoarele mame nu fac excepţie, din păcate.

Conform spuselor lui Moise Guran, jurnalist pe teme economice, şi indemnizaţiile mamelor pot fi afectate de noile prevederi. În urma unei documentări serioase și simulări făcute cu experți în legislația muncii, experți în HR, discuții cu sindicaliști, jurnalistul a făcut o simulare pe care a publicat-o pe site-ul său și care include mai multe cazuri în care explică ce se poate întâmpla.

Hai să luăm cazul unei sarcini cu risc. E un caz frecvent. Pur și simplu, dacă doctorul consideră că o doamnă însărcinată riscă să nască prematur, sau că nu e suficient dezvoltată pentru a duce o sarcină prea mare (sau, sau, sau… sunt foarte multe situații!), îi recomandă concediul medical din luna a cincea, sau a șaptea, sau a treia.

Am ieșit din zona muncii part-time, am luat un salariu brut de 3000 de lei și am constatat așa – dacă doamnei respective i-ar fi început contracțiile (sau alte lucruri, nu mă pricep) în decembrie, ar fi primit o indemnizație medicală de 2045 de lei. Dacă o apucau în ianuarie, ar fi primit doar 1796 de lei. E doar un transfer de contribuții, nu? Ghici ce! Și cei aflați în concediul medical plătesc contribuții.

(…)

Dar hai să trecem la sarcina care, cu sau fără risc, ajunge la termen. Doamna naște, soțul se îmbată de bucurie, după care amândoi își fac calcule de viață, căci viața se schimbă prea repede în România.

Hai să luăm trei cazuri, nașteri în trei perioade diferite, ale unor trei doamne care au toate același salariu. Să zicem un salariu apropiat de cel mediu net (5300 de lei, ca medie brută pe ultimele șase luni, corespunde unui venit net lunar de 3700 de lei).

Prima naște în decembrie, pe legislația de atunci, și primește o indemnizație de 4385 de lei. În ianuarie, pe noul cod, se schimbă modul de calcul al brutului, se schimbă și contribuțiile plătite, indemnizația scade la 4136 de lei. Vine însă acum, în februarie, noua ordonanță, încă neaprobată, recalculează indemnizații pentru concediile de creștere a copilului și netul rămas doamnei respective coboară la 3375 de lei.

Trei femei am zis? NU! E vorba de veniturile aceleiași doamne, care a născut în decembrie. Am încercat să-i dau vestea treptat, ca să nu aibă un șoc. Vestea bună (ah!) e că deocamdată ordonanța nu e aprobată și i-a scăzut indemnizația doar cu 250 de lei.

Citeşte mai mult pe moise.ro

Sursa foto: Moise.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter
  Life.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti