Sari la conținut

Meniul de Revelion: 15 mâncăruri care aduc noroc în Noul An

Voi cum vă amintiţi Revelioanele de altădată? Care era „reţeta” de succes care ne ţinea treji aproape toată noaptea?

Noaptea de Anul Nou, aşa cum mi-o amintesc, avea neapărat haz (nu doar scenetele din programul de la tv ne amuzau) şi era neapărat un eveniment festiv. Era musai să purtăm îmbrăcăminte nouă, să ne schimbăm şi noi (în bine) odată cu Noul An.

Pe lângă celebra salată boeuf, nu lipseau de pe masa de Revelion peştele (să trecem prin noul an ca peştele prin apă), paharele de şampanie sau vin spumant (ca să speriem relele cu pocnitura dopului) şi o plăcintă cu răvaşe făcută de mama pentru prima zi din an. Tata nu uita niciodată să cumpere lozuri, ca să ne încercăm norocul la bani. N-am privit toate aceste „ritualuri” ca pe nişte superstiţii, ci ca pe un meniu complet (de gânduri şi feluri de mâncare) cu care merita să intrăm în Noul An.

Am fost curioasă ce alte obiceiuri se îmbină cu masa festivă de Anul Nou şi în alte colţuri ale lumii. Mai toate mâncărurile „tradiţionale” pentru noaptea dintre ani sunt gândite în raport cu prosperitatea, fie că se perpetuează ideea peştelui nelipsit de la masa de Revelion sau că fac referire directă la bani prin monede sau bobi. Dar ce feluri de mâncare sunt specifice fiecărei ţări?

(...)

Citeşte mai mult pe life.ro

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!