Sari la conținut

Știți de ce infecțiile urinare sunt mai frecvente vara?

Stau în fața femeii care se ține de burtă și care aproape plânge. Suntem prietene de multă vreme. Ne știm de pe ulița copilăriei noastre, în satul ascuns din Bărăgan unde băteam câmpurile încinse de arșița soarelui și viile care urmau să își arate rodul când noi începeam școala. Acum însă, fetița devenită femeie își ține burta în brațe la mine în bucătărie și se schimonosește de durere.

Mă roagă să îi fac un ceai de plante. ”M-a pălit brusc, e o infecție din aia urinară, știi tu” – geme ea și se adâncește în scaunul de bucătărie. Pun de un ceai de mușețel, singurul din casă, și mă  așez, ca să aflu de la ea mai multe detalii: ”Deci, totuși, cum ai reușit tu să te îmbolnăvești vara, soro?”. Așa aflu că nu e prima oară, că i se trage de la verile din copilărie, când ne scăldam în bălți și stam ude în costume de baie, după care făceam dușuri cu apă rece și, în loc să ne spălăm bine slipii, doar îi uscam sau îi treceam prin niște apă tot rece. Și că, în fiecare vară, are aceeași problemă și merge mereu la doctor, îi dă antibiotice, îi dispare durerea pentru puțin timp și apoi îi apare din nou. Că uneori ia medicamente fără să meargă la medic.

20 de ani mai târziu, îmi amintesc de discuția cu prietena mea, într-o duminică dimineața. Simt cum mă taie brusc o durere în zona abdominală inferioară. Mă trece un gând cu transpirații: ”Nu din nou”, îmi zic. Abia ne-am întors de la mare. Mergem în fiecare an de cel puțin 2 ori, la început și la sfârșit de sezon. E plăcerea copiilor și a noastră să stăm cât mai mult în apă, pe nisip, la piscină. Din nefericire, am aflat și eu cu ani în urmă despre infecțiile urinare. Prima oară, mi-a stricat toată vacanța la mare, a doua oară m-a pălit după o internare în spital, altă dată într-un weekend la munte, când nu am băut suficientă apă, altă dată când efectiv am fost în niște ședințe o zi întreagă și nu am putut părăsi sala ca să merg la baie. Am trecut de atâtea ori prin episoade de infecții urinare, încât nu știu de ce azi mă mai mir. Dulapul meu e plin de tot felul de adjuvante pentru astfel de episoade și pentru întărirea imunității. Scăderea imunității organismului este o altă cauză pentru care (re)apar infecțiile urinare. De fiecare dată când trec prin perioade obositoare și stresante, trec din nou prin această experiență. Prin urmare, am ajuns un pacient cu infecție urinară recurentă.

Voi știați că:
 

 • Femeile fac mai des infecții urinare, pentru că sunt mai vulnerabile decât bărbații? Și asta pentru că au uretra mult mai scurtă, de numai 4 cm, față de bărbați, a căror uretră măsoară 20 de cm. În plus, orificiul uretral este mai aproape de anus la femei, ceea ce favorizează transportul de bacterii patogene către uretră;
 • Peste 50% dintre femei au făcut o infecție urinară cel puțin o dată în viață? Aproximativ 25% dintre aceste femei experimentează o recidiva a bolii. În plus, peste 10% dintre femeile gravide suferă de infecții urinare;
 • Organismul rămâne vulnerabil după astfel de infecții, ceea ce crește riscul recidivei?
 • Pe timpul verii, crește probabilitatea instalării unei infecții urinare? Din cauza căldurii, organismul se deshidratează, creându-se un mediu ideal pentru multiplicarea agenților patogeni în vezică urinară;
 • Infecția urinară este una dintre principalele boli care pot apărea în urmă contactului cu apa infectată din bazin sau cu substanțele foarte puternice folosite în procesul de igienizare a piscinelor? Faceți duș și înainte și după folosirea bazinului de înot sau a piscinelor!
 • Trebuie să spălați costumul de baie după fiecare vizită la piscină sau baie în mare, pentru că nisipul, apa sărată sau clorul favorizează și ele instalarea unor infecții la nivelul tractului urinar.

Dar ce sunt infecțiile urinare

(...)

Citeşte mai mult pe florinabadea.ro

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!