Sari la conținut

Bebelusul la 7 luni

Luna a saptea aduce copilului, trecut acum oficial in categoria sugarului mare, bucuria mersului de-a busilea. Aceasta forma de deplasare face parte din evolutia fireasca si este necesara in etapele dezvoltarii.

Dupa ce, luna trecuta s-a specializat in statul in fund, mersul de-a buselea vine aproape de la sine. Este drept ca, pe de alta parte curiozitatea, sentiment pe care copilul il descopera, il impinge de la spate. Atunci cand micutul este interesat de un obiect la care nu poate ajunge, o sa incerce sa-l obtina. Astfel o sa descopere ca este foarte mobil daca sta pe burta si incearca sa se impinga cu capul inainte. De aici si pana la mersul de-a buselea este doar un pas. Unii bebelusi se tarasc pe burta, altii merg efectiv in patru labe, iar altii se tarasc pe fund. Sunt si bebelusi care sar de aceasta perioada si trec direct la pozitia verticala si la mersul in picioare.

 

Siguranta bebelusului de 7 luni

Mobilitatea din ce in ce mai crescuta a celui mic indeamna la prudenta. Cea mai buna tactica este sa anticipezi care sunt posibilele pericole, iar in situatii speciale (la baie, cand copilul este lasat pe jos), sa-l supraveghezi clipa de clipa. Un accident nu are nevoie decat de o secunda de neatentie. La aceasta varsta micutul nu are niciun fel de instinct de conservare sau de aparare, lumea in care el traieste este complet lipsita de pericole. Acopera prizele electrice, ascunde cablurile, muta obiectele care se sparg sau care sunt taioase din calea copilului. Monteaza bariere la usa de la balcon, verifica ferestrele si nu gandi niciodata ca „nu mi se poate intampla”. Universul copilului trebuie sa fie sigur si lipsit de orice pericole, iar asta este una din misiunile mamei.

 

Modificari de personalitate la 7 luni

Pe la finele acestei luni apare „teama de necunoscut”. Este o etapa normala, care precede instalarea instinctelor de conservare, absente inca. Copilul dovedeste reticenta fata de straini, nu mai vrea sa plece din bratele tale sau poate chiar sa manifeste respingere fata de persoane cunoscute. Desi este o faza normala a existentei lor, copiii sunt afectati in proportii diferite. Nu-l indemna sa faca ceea ce nu ce nu vrea, dar fa-l sa se simta in singuranta. Arata-i ca tu poti realationa cu persoana de care el se teme si atunci te va copia.

In aceasta perioada anxietatea de separare incepe sa devina mai puternica. Afla cum il poti linisti pe bebe.

 

Ce mananca bebelusul la 7 luni

Diversificarea continua. Laptele ramane insa principalul aliment. Dieta copilului la aceasta varsta trebuie sa fie foarte lejera, dar bogata in nutrienti, vitamine si minerale. Copilul are patru-cinci mese pe zi, eventual, pentru cei care inca sunt alaptati, o masa sau mai multe noaptea. Bebe poate manca piureuri de legume si de fructe, supe de carne in care adaugi carnita pasata, galbenus de ou, cereale (neaparat), peste si lactate – branza, iaurt si, evident, lapte. La aceasta varsta fiecare masa trebuie sa aiba o portie de lapte.

Copilul creste in greutate cu circa 500 de grame de luna. Greutatea ideala la aceasta varsta este in jurul a 7-8 kilograme.

 

Cum va puteti juca la 7 luni

Doua trasaturi de personalitate ii guverneaza acum joaca. In primul rand iubeste repetitia. Nu s-ar plictisi niciodata de acelasi si acelasi lucru, fie ca este vorba despre un cantecel sau despre un joc. Fa-i pe plac si lasa-l sa se bucure din toata inima, pentru ca la fiecare interactiune el mai invata ceva nou despre lumea inconjuratoare.

Al doilea lucru care se observa este curiozitatea fara limite. Ar vrea sa incerce si sa vada tot. Aceasta curiozitate este benefica, ea ajutandu-l sa fie mai mobil. In acelasi timp nu va face nicio distrinctie intre ce poate atinge si ce nu si nici nu te va asculta cand ii vei spune ca nu are voie. Cel mai bine este sa indepartezi obiectul cu pricina si sa ii distragi atentia catre altceva.

Este mai independent si poti avea surpriza ca se opune sugestiilor tale. Vrea ca el sa decida in ceea ce-l priveste. Daca nu ii este pusa siguranta in pericol lasa-l. 

Pe langa deplasare, va puteti juca si astfel incat sa-si imbunatateasca apucarea - cum trece un obiect dintr-o mana in alta, cum tine o cana cu doua toarte, cum aseaza obiectele la loc.

 

Citeste si

Bebelusul la 6 luni

Bebelusul la 8 luni

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!