Sari la conținut

Copilul la 2 ani

Fiecare etapa in dezvoltarea copilului trebuie sa atinga anumite praguri. Dar dincolo de acestea fiecare copil are calea lui proprie de dezvoltare si are ritmul sau. Fiecare copil este unic. Pe de alta parte felul in care evolueaza copilul este intr-o complexa si completa legatura cu mediul in care acesta creste.  

Pentru copilul intre un an si doi ani totul este nou si interesant, iar lumea este vesela si colorata. Copilasul aflat in acesta etapa a evolutiei isi foloseste toate cele cinci simturi pentru a explora lumea, iar fiecare lucru nou este o descoperire.

 

Personalitatea copilului la 2 ani

Ma enervez! Din punct de vedere emotional copilul invata sentimente noi, experimenteaza emotii. De la frustrare la enervare, de la suparare la accese de furie, mai ales atunci cand sunt obositi si suparati. Micutii pot raspunde prin a lovi, musca sau tipa. Cauta autonomie, refuza sa asculte, pentru ca o secunda mai tarziu sa stea agatati de piciorul parintelui cerand ajutor si sustinere. Iar toate acestea fac parte din procesul de evolutie.   

Siguranta de sine. In acest an copilul dobandeste siguranta in ceea ce priveste miscarea si dezvoltarea fizica. La doi ani o sa stie sa sara sa alerge, merge bine, iar toate acestea se vor perfectiona in anul viitor, scrie pbs.org.  Toate acestea vor avea influenta si asupra personalitatii sale, facandu-l sa fie mai independent, mai nerabdator si mai curios.

 

Limbajul copilului de 2 ani

Vorbesc si inteleg!

In intervalul de la un an la doi an copilul face cu adevarte progrese uluitoare in ceea ce priveste compententele lingvistice. Pronuntia este dificila, dar copilul are capacitatea incredibila de a se face inteles. Nu face gresala de a-i vorbi pe “limba lui”, pentru ca nu te intelege. Vorbeste-i limpede si clar in cuvinte simple. Daca intuiesti probleme de pronuntie, o solutie este sa-i stimulezi prin orice mijloace dexteritatea si capacitatea de a-si folosi manile. Zonele din creiere care coordoneaza activitatea mainii si ale degetelor au o mare influenta asupra zonei care controleaza motricitatea limbii. la logoped oricum nu se poate merge inainte de trei ani.

Vorbeste-i, explica-i, arata-i lumea!

Niciodata in viata omului de acum inainte, omul nu invata mai multe decat o face in intervalul de la unu la doi ani. Cantitatea de informatii pe care creierul o inmagazineaza in acest an este uriasa si nu are egal. Iar parintii trebuie sa profite la maximum de aceasta unica si uluitoare oportunitate. Copilul invata ca ziua este urmata de noapte, si ca dimineata vine dupa ce viseaza si doarme, ca sostele se imbraca inainte de a incalta pantofii, ca lingura se duce la gura si nu la ureche, ca asfaltul este tare si salteluta din patul lui moale... Copilul invata gusturi, senzatii, intelege ce inseamna sa existi, intelege ce inseamna dragostea mamei lui si stie ca-si iubeste ursuletul. Face diferenta intre sunete, intelege sute de cuvinte si fiecare in parte capata forma in obiectele pe care le numesc. Iar fiecare lucru, copilul il invata!  

Ma joc!

Copilul adora poeziile usoare cu rime lejere, iubeste cartile cu poze. Sunt cea mai buna cale prin care ii poti dezvolta capacitatea de comunicare, prin care ii imbogatesti limbajul. Iubeste sa mazgaleasca. Lasa-l sa o faca! Isi dezvolta abilitatile, intelege cat de multe sunt cele pe care le poate face cu manutele lui.  

  

 

Cateva sfaturi

Intervalul de la unu la doi ani este o perioada speciala din evolutia copilului. Stimuleaza-l prin toate mijloacele. Incurajeaza-l sa fie curios, raspunde-i la intrebari, arata-i, indeamna-l, ofera-i jucarii care sa-l faca curios si care sa-i dezvolte capacitatea de a-si folosi manile. Invata-l sa fie indraznet, curajos, invata-l sa nu se teama, sadeste in el increderea in propria lui fiinta. Oricat ar parea de mult, temelia omul care o sa fie, acum se pune! 

 

Citeste si

Copilul la 18 luni

Copilul la 3 ani

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!