Sari la conținut

Invata-l sa aiba incredere in sine

Increderea in sine se mosteneste, iar copilul o sa copieze felul in care intelegi sa te porti tu. Fara sa vrei ii vei transmite modelul tau de incredere in tine insati. Un copil in care cultivi increderea in sine o sa fie unul care nu se va teme sa stea singur, caruia nu-i va fi frica de intuneric, care nu o sa fie chinuit de angoasele inferioritatii si care o sa-si gaseasca mereu calea in viata indiferent cate obstacole o sa aiba de trecut.

 

Cum sadesti mugurele increderii in sine in copilul tau? Cu rabdare si cu multa incretere in abilitatile tare de parinte.

Cere sfatul copilului tau. Consulta-l, intreaba-l cere-i parerea si incearca sa o respecti. Incet, incet, daca aceasta atitudine o aplici constant o sa descoperi, pe de o parte idei si sugestii minunate venite de la copilul tau, pe de alta o sa-l faci sa inteleaga ca opinia lui este importanta, ascultata si respectata. Tehnica este foarte eficienta, dar trebuie sa dovedesti discernamant, sa ai abilitatea de a alege solutia eficienta, propunerea corecta sau inedita, venita de la copilul tau, fara  ca acesta sa se simta manipulat sau pacalit.

Cultiva imaginatia copilului. Invenetaza, fabuleaza, zboara alaturi de el in lumea viselor. Hraneste-i imaginatia, adauga culori si imagini la univesrsul pe care copilul l-a construit in jurul sau. Pentru asta trebuie sa ai puterea de a intra in jocul lui, trebuie sa gasesti timp pe care sa i-l dedici in exclusivitate. Nu spune niciodata: „ne jucam maine!”. Prezentul este singurul lucru care conteaza pentru un copil, iar beneficiile sunt si ale tale si ale lui.

Dovedeste-i copilului ca tau ca poate avea incredere in tine. Respecta-ti promisiunile, deci ai grija ce promiti. Rezolva ceea ce ai spus ca faci pentru el. Nu-i promite daca nu poti, nu amana, nu te scuza si mai ales nu-ti gasi motive care sa justifice ceea ce ai spus ca faci si nu ai facut. Le fel o sa faca si el!

Inventeaza povesti. Nu-i usor, dar nici foarte greu, in buna masura tine de exercitiu. Toate temerile copilariei – intunericul, spaima de a sta singur, nemultumirile si micile gelozii, se pot trata cu povesti. Povesti cu talc, povesti in care sa incluzi personajele lui preferate, si care reusesc sa depasesca exact probleme similare cu cele ale copilului tau sunt ideale. Nu termina povestea, cu „ai vazut, lui nu-i este frica de intuneric”, ci lasa-l pe copil sa traga singur concluziile, tu doar ajuta-l sa vada, scrie msn.com.   

Parintii, si mamale in special, trebuie sa stie ca puiul de om este un aluat moale care poate fi modelat. Secretul este sa te apleci cu rabdare si perseverenta asupra acesti misuni, pentru ca este cea ce te face cu adevarat parinte.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!