Sari la conținut

Alimentatia naturala poate salva un milion de vieti

Daca tarile mai putin dezvoltate ar incuraja hranirea bebelusilor cu lapte matern, viata a un milion de copii ar putea fi salvata in fiecare an, estimeaza UNICEF, cu ocazia celei de-a 20-a editii a Saptamanii mondiale a alaptatului, desfasurata intre 1-7 august.

Potrivit UNICEF, exista suficiente dovezi care demonstreaza ca alaptarea poate preveni boli precum diareea si pneumonia, afectiuni care duc la decesul a un milion de copii anual.

In ciuda faptului ca beneficiile alaptarii au fost clar dovedite, numarul femeilor din intreaga lume care isi hranesc copiii la san nu a crescut in mod spectaculos in ultimii ani: daca 32% din mamele din intreaga lume alaptau in 1995, in 2010 proportia acestora a ajuns la 39%.

Aceasta situatie este cauzata de un marketing lipsit de etica din partea producatorilor de lapte praf, combinat cu lipsa politicilor nationale de incurajare a alaptarii si a necunoasterii riscurilor care decurg din faptul ca bebelusii nu sunt hraniti la san, apreciaza UNICEF.
 
 
Un studiu publicat in 2008 in revista stiintifica "The Lancet" arata ca, la copiii hraniti artificial, riscul de a muri inainte de sase luni este de 14 ori mai ridicat decat la cei hraniti cu lapte matern.
 
Romania se afla printre tarile care au un nivel de trai scazut, dar din motive asupra carora nu-i locul sa discutam, nu incurajeaza alaptarea. Lipsa unei perioada de cel putin doi ai incare mama si copilul pot sta impreuna, fara nici un fel de riscuri financiare, si o politica agresiva de promovare a preparatelor artificiale pentru hrana copiilor fac ca numarul copiiloe de pana la doia ani care sunt hraniti cu lapte matern sa fie extrem de mic si in continua scadere.
 
In Romania rata alaptarii exclusive la san pana la sase luni a scazut la 12,6%. Urmatoarea cea mai mica rata de alaptare exclusiva la san pana la sase luni este de 53% in Irlanda. In tarile nordice rata alaptarii exclusive se cifreaza in jurul valorilor de 89-94%. Cifrele sunt conform eurostat, si se refera la anii 2010-2011.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!