Sari la conținut

Alimentele inteligentei (I)

Nu exista nici un dubiu, mancarea influenteaza IQ copiilor.

Se pune din ce in ce mai mult accent pe ceea ce mananca copiii nostri, nu doar ca un criteriu al starii sanatate ci ca un element care face diferenta intre un coeficiente de inteligenta mediu si unul ridicat.

Buna functionare a creierului, depinde mai mult decat a oricarui alt organ de alimentatie. Este dovedit ca, de exemplu, o alimentatie bogata in grasim si dulciuri afecteaza memoria. O schimbare a alimentatiei, consumul de “alimente inteligente”, sporeste performantele copilului.

Laptele matern – primul aliment inteligent

Orice medic pediatru, va recomanda cu insistenta mamei sa-si alapteze copilul. O serie de studii facute sub egida OMS au demonstrat – in sustinerea campaniei dusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca un copil care este alaptat cel putin in primele sase luni de viata va avea un coeficient de inteligenta cu de la trei pana la opt unitati mai mare decat un bebe care nu primeste lapte matern. Daca copilul este alimentat conform recomandarilor pediatrilor pana la doi ani, iar diversificarea este inceputa dupa sase luni, timp in care copilul primeste doar lapte matern, coeficentul de inteligenta a sporit, in mai mult de 60 la suta din cazuri cu pana la 10 unitati. Suficient cat sa se faca diferenta intre inteligent si mediocru.

Proteinele secretul memoriei

Proteinele fac parte din structura neurotransmitatorilor cerebrali. Fara un aport ridicat de proteine calitatea si cantitatea acestora scade. Scade capacitatea de invatare, calitatea memoriei se reduce, scade imaginatia, inventivitatea si creativitatea. Proteinele sunt cel mai bine asimilate la masa de dimineata si la masa de pranz.

In cartea sa “Alimentele inteligente si plagerea gustului”, Jean-Marie Bourre, specialist si doctor in nutritie afirma ca  pranzul copiilor trebuie sa contina o cantitate mare de proteine. “Un aport suficient de proteine reduce stresul, imbunatateste capacitatea de concentrare, intarzie aparitia oboselii” spune Jean-Marie Bourre in cartea sa. In concluzie pranzul copilului trebuie sa contina carne cu proteina de buna calitate, preparata adecvat varstei, dar si elementele care sa sustina nevoile energetice ale copilului – zaharuri si grasimi. “Cred ca o pulpa de pui la cuptor alaturi de o portie de fasole verde si cateva linguri de smanatana sunt pranzul ideal. Plus o bucata de ciocolata pentru necesarul de zaharuri si un plus de energie. Sau o bucata de muschi de vaca, cu legume usor calite si o budinca de orez cu dulceata sunt solutia perfecta pentru un parnz al scolarului mic”, spune Jean-Marie Bourre.
 
Citeste si regulile alimentatiei sanatoase

Acesta pledeaza pentru o alimentatie echilibrata si afirma: “Nu are justificare excesul de grasimi, de dulce si de fainoase rafinate: biscuiti, paine. Cereale integrale, orez, malai in forma cea mai apropiata de starea lor naturala sunt hrana cea mai buna”.

Meniul campionilor

Pentru ca toata pledoaria sa aiba valoare, iata doua meniuri ideale, pentru inspiratiea mamelor si bunicilor.

Dimineata: un ou tare, cereale si lapte sau iaurt, suc de fructe sau cereale, fructe uscate, migdale, nuci si lapte si suc de fructe.

Pranz: salata de cruditati, somon si cartofi natur, budinca cu fructe, fructe proaspete sau supa de carne, legume fierte in abur si muschi de vita sau carne de pui la cuptor si fructe proaspete.

Cina: iaurt, salata si carne (peste sau pui) sau lactate (barnza cu smantana si mamaliga), salata de legume si compot.

-va urma-

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!