Sari la conținut

Apa in dieta copilului mic

Apa este indispensabila vietii, iar in cazul bebelusilor, necesitatile hidrice sunt chiar mai mari decat ale unui adult. Pe de alta parte toti pediatrii sustin ca, pana la varsta de sase luni, copilul nu trebuie sa primeasca apa.

Necesarul hidric al copilului cu varsta de pana la un an variaza in doua etape. Prima etapa este pana la varsta de sase luni, cand exista interdictia clara impotriva administratii apei, ca atare si, o a doua etapa, intre varsta de sase luni si un an, cand copilul poate sa primeasca apa, dar numai in anumite conditii

Interesant este ca in 99% din cazuri copilul de pana la un an refuza apa.

Pana la sase luni copilul nu are nevoie de apa. In cazul sugarilor alaptati natural, laptele matern acopera toate necesitatile hidrice ale copilului, indiferent de temperatura mediului, pentru ca laptele materna are uluitoare capacitate de a se adapta nevoilor copilului.  Laptele de mama este compus din apa in proportie de 87-88 la suta, astfel ca toate necesitatile de hidratare ale copilului sunt acoperite prin supt.

Academia americana de pediatrie insista ca in perioada de alaptare exclusiva, adica pana la varsta de sase luni sugarul sa nu primeasca nici ceai, nici sucuri, nici apa din doua motive: apa lipsita de calorii umple stomacul copilului in defavoarea laptelui necesar cresterii, iar apa  sau sucul poate introduce in organism diverse substante nocive pentru sugarul mic (alergeni, minerale, bacterii, metale).

►In cazul temperaturilor ambiante ridicate, cand pierderile prin transpiratie sunt crescute, e mai bine ca bebelusul sa fie pus la san pentru hidratare.

►In cazul copiilor bolnavi, cu febre, enterocolite, voma, doar in cazuri exceptionale este necesara hidratarea suplimentara, iar in acest caz, de cele mai multe ori, se alege solutia perfuziilor.

►In cazul copilului alimentat artificial, formula de  lapte praf asigura necesarul hidric. Astfel, in conditii normale,  bebelusul nu are nevoie sa primeasca lichide suplimentar.

Dupa sase luni, necesitatile de apa ale unui sugar sanatos se calculeaza dupa formula 125-150 mililitri de apa  pe kg, pe zi. Astfel, un copil  sanatos de 8 kilograme, de exemplu, are nevoie de aproximativ 1000-1200ml de apa zilnic.

Cea mai mare parte din aceasta cantitate vine din alimentele pe care le consuma un bebelus si care contin deja apa, in cantitati semnificative. In plus copilul primeste lapte (matern sau formula de lapte), care ramane hrana principala. Laptele contine aproape 90 la suta apa, ceaiurile contin 100 la suta apa, supele contin si ele 80-90 la suta apa, sucurile, iaurturile sau piureurile subtiri sunt si ele alcatuite majoritar din apa. Legumele si fructele sunt compuse tot din apa intr-o mare proportie.

Importanta pentru mentinerea hidratarii este temperatura mediului ambiant. O temperatura confortabila, imbracarea copilului corespunzator (evitarea infofolirii, care duce la transpiratie si la pierderea inutila de lichide), dar si o alimentatie sanatoasa ii asigura copilului confortul hidric de care organismul lui are nevoie, scrie livestrong.com.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!