Sari la conținut

Febra la bebelusi: cauze si tratamente

Primele luni de viata ale unui bebelus pot aduce pe langa zambete, gangureli sau expresii memorabile si multe temeri pentru o proaspata mamica. Printre ele, febra. Ce trebuie sa faci atunci cand temepratura puiului tau depaseste valorile normale? Iata care sunt recomandarile medicului pediatru Lucica Baranga.

Multe mamici privesc febra mai mult ca pe o boala, decat ca pe un simptom. Ce este febra mai exact? Febra reprezinta cresterea temperaturii corpului peste 37ºC. Febra in sine nu este o boala, ci o reactie de aparare a corpului in diferite tipuri de infectii. Mult mai rar, febra poate aparea si in boli neinfectioase .

Sugarii au mecanismele imune insuficient dezvoltate si, prin urmare, manifestaraile clinice difera de cele ale copiilor mari sau ale adultului. Tegumentele sunt frecvent palide sau marmorate, iar manutele si piciorusele sunt reci, in contrast cu ce arata temperatura intrarectala. Ne putem gandi la febra si daca bebelusul este agitat sau somnolent, fara un motiv evident, sau refuza mancarea.

Care sunt cauzele care provoaca febra?

Cea mai frecventa cauza este infectia: virala, bacteriana, fungica, parazitara. Pe langa infectii, febra poate face parte din tabloul unor boli sistemice, mult mai putin frecvente: boli autoimmune, defecte de metabolism, boli autoinflamatoare, neoplazii. Un agent infectios se poate manifesta diferit in functie de varsta copilului si particularitatile sistemului imun. Deoarece este doar un simptom, febra singura, nu este definitorie in diagnosticul unei afectiuni.

Cum se masoara corect temperatura la bebelusi?

Temperatura centrala (intrarectala), la bebelusi este peste 36ºC, dar nu mai ridicata de 37,5ºC. Sugarul cu febra are tegumentele reci si, de aceea, nu sunt recomandate termometrele cu infrarosu care, desi sunt performante, arata doar temperatura zonei scanate. La bebelusi se folosesc termometre care pot fi folosite intrarectal si care masoara cu mai multa precizie temperatura centrala a corpului.

Daca febra nu poate fi remisa cu antitermice, sugarul este apatic sau, din contra, foarte agitat, nu se poate alimenta, vomita, are eruptie cutanata, tuseste sau are alte manifestari care ingrijoreaza parintii, este necesar sa fie consultat un medic.

Metode corecte de reducere a febrei la bebelusi

Bebelusii au suprafata corporala mare raportata la greutate si, de aceea, sunt foarte eficiente metodele fizice. Se dezbraca sugarul, se face o baie cu apa calduta, se ofera lichide la temperatura camerei. Daca acestea nu scad febra multumitor, se pot folosi diferite antitermice, in functie de varsta si greutate.
Medicatia antitermica se foloseste cand metodele fizice sunt depasite in eficienta. La sugarii mici, obisnuiti doar cu sanul sau biberonul, se prefera supozitoarele. Daca febra este insotita de varsaturi, este indicata folosirea supozitorului. In cazul enterocolitelor, se prefera siropul antitermic, intrucat supozitorul poate declansa un nou scaun.
In cazul nou-nascutilor, in functie de boala care este substratul febrei si de valoarea temperaturii, medicul poate decide folosirea de antitermice.

Regula de 3 zile: mit sau adevar?

Printre mamici circula “regula de 3 zile”, adica merg la medic doar dupa ce episoadele febrile la bebelusi nu dispar dupa 72 de ore, in ciuda antitermicelor administrate. Cat de corecta este aceasta regula? In viroze, care sunt cele mai frecvente infectii, febra dureaza 3-5 zile si se remite cu antitermice, administrate la nevoie (cand apare febra). Se recomanda consultul medical dupa 3 zile de febra sau mai devreme, daca apar si alte simptome ingrjoratoare, pentru depistarea unor eventuale complicatii.

Masuri de urgenta in caz de febra mare: 40 de grade Celsius

In momentul in care bebelusul face febra de 40 de grade, parintii intra in panica. Care sunt primele masuri de urgenta care trebuie aplicate? Cea mai la indemana este dezbracarea si baia hipotermizanta (apa calduta, nu rece), intrucat doar administrarea unui antitermic nu este mereu suficienta. Este bine ca, periodic, odata ce copilul creste in greutate, parintele sa se informeze la medic asupra dozelor de antitermic pe care le poate administra in caz de febra.

Cat despre metodele “babesti” de reducere a febrei, de exemplu – sosetele inmuiate in otet, acestea functioneaza si au la baza principii fizice. Insa, aplicarea lor de-a lungul timpului a suferit modificari, nu intotdeauna binevenite. Sosetele cu otet, insuficient diluat, pot da arsuri locale (otetul este totusi un acid), iar, in cazul sugarilor care au deja piciorusele reci, nu au efect terapeutic.

In acelasi timp, daca parintii decid sa mearga cu bebelusul la camera de garda, nu trebuie sa-l imbrace prea gros. Cu siguranta, daca afara este frig nu va fi adus intr-o pijama, insa in niciun caz sugarul cu febra nu trebuie supraincalzit.

Deshidratarea in caz de febra mare

In momentul in care apare febra mare creste riscul de deshidratare. Cum poate fi combatut? Pentru a preveni instalarea deshidratarii se ofera lichide in cantitate mai mare (apa, ceai). Deoarece in timpul febrei unii bebelusi refuza hidratarea, se reia administrarea lichidelor intre ascensiunile termice (intre episoadele de febra).
De asemenea, se va creste cantitatea de lichide oferite sugarului, iar in cazul in care parintele nu poate aprecia gradul de deshidratare, este recomandat consultul medical. In functie de boala si varsta, poate fi necesara supravegherea in spital.

Foto: Hepta

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!