Sari la conținut

Importanta contactului cu bebelusul

Cand puiul de om vine pe lume are nevoie de un singur lucru. Sa fie asezat pe pieptul mamei lui, direct pe piele. Este modul in care copilului ii spui bun venit. Atingerea directa intre pielea mamei si pielea bebelusului, imediat dupa nastere, si in primele 6-7 luni dupa nastere, sau chiar mai mult in cazul copiilor alaptati este cea care declanseaza o legatura intensa, imposibil de descris in cuvinte, intre mama si nou-nascut.

De ce este atat de important contactul cu pielea bebelusului? Oamenii de stiinta au dovedit ca legatura stransa dintre parinti si copilul lor, generat de contactul direct, piele pe piele, este forma totala de  securitate, incredere si garantia dezvoltarii pozitive a copilului.

O sa spui ca un bebelus de cateva zile este incapabil sa inteleaga ceva din ceea ce este in jurul lui. Poate, dar am sa adaug ca un copil viseaza in burta mamei lui si o face si dupa ce vine pe lume, inca din prima zi. Bebelusul recunoaste din prima clipa vocea parintilor si mirosul mamei. Piela bebelusului este primul contact al acestuia cu realitatea, este prima sursa de informatii pentru creier, iar detaliile stocate raman acolo pentru totdeauna. Nu si le mai aminteste, dar aceste detalii sunt temelia viitoarei lui personalitati. Primele zile din viata copilului, primele luni sunt ca si temelia unei case. Nu se vede, dat toata constructia deprinde de ea.

Iata cele mai bune cai de comunicare cu copilul mic.

1. Stai cu fata aproape de copilul tau. Mamele fac instinctiv asta, tot asa cum toate mamiferele isi ating cu botul puiul. Contactul vizual este esential. In doua saptamani dupa nastere copilul iti recunoaste fata si reactioneaza cand te vede.

2. Contactul direct cu pielea. Alapteaza-l tinand copilul gol pe pielea ta. Acoperiti-va amindoi cu o patura. Contactul direct pe piele reduce riscul bolilor de piele pentru copil, bacteriile mamei fiind transmise copilului. In plus copilul iti simte respiratia, caldura si se simte foarte bine, in conditiile in care el iti recunoaste mirosul.
 

 

3. Hraneste-l si tine-l in brate. Nu lasa copilul in patutul lui, tine-l in brate in primele saptamani de viata. Nu o sa creasca un rasfatat - cum cred uneori bunicii, ci un copil tandru, sanatos pshihic si mai ales puternic.

Bebelusii trebuie sa doarma cu mamele

4. Tine-l cat mai aproape de tine. Puiul de om a aparut si a crescut in  pantecele tale. Intr-un loc mereu mic, cald, in sunetele batailor tale de inima. Foloseste un sling si tine-l cu tine. Este continuarea naturala a vietii intrauterine. Este dovedit. Copilul purtat plange mai putin, este mai echilibrat si, in mod paradoxal, face fata mai bine infectiilor virale si bacteriene.

5. Scaldatul nou-nascutui este o modalitate foarte buna de a a-l atinge. Baia trebuie sa fie o continua atingere.

Masajul, o cale de comunicare afectiva cu bebelusul tau

6. Joaca-te cu el. La doua-trei luni, te poti juca cu el. Gadila-l usor, arata-i manutele, picioruse-le, atinge-l si stimuleaza-i atentia. Cucu-bau este jocul perfect care o sa-l faca sa rada. Experimenteaza toate expresiile fetei stand in fata copilului tau. Il inveti ca mimica este o cale de comunicare, in fapt prima pe care copilul o descopera si, totodata, este esentiala pentru invatarea limbajului articulat.

7. Masajul. Este o experienta intima intre tine si coilul tau. Masajul este o cale extraordinar de buna de comunicare cu bebelusul tau, atingerile, mangaierile si masajul, adaptat copilului, fiind o bucurie reciproca. In plus masajul poate fi facut si de tata, si chiar este recomandat acest lucru.

8. Dormi impreuna cu el si tine-l lipit de tine. Statisticile arata ca un copil mic care doarme cu mama lui plange mai putin, mananca mai bine si are un sistem imunitar mult mai bun.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!